Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marlene Tillqvist, ordförande i FV Alpina, som driver Åsbacken i centrala Örnsköldsvik är orolig inför vintern: ”Kommer vi att behöva justera medlemspriser och liftkort”. Se mer i klippet. Foto: SVT

Tufft för skidanläggningar när energipriserna stiger – flaggar för dyrare liftkort

Uppdaterad
Publicerad

Höjda el- och drivmedelspriser slår hårt mot föreningar som driver skidanläggningar och det finns en stor oro inför vintern.

– Kommer vi att kunna spruta snö i alla backar och öppna hela anläggningen? frågar sig Marlene Tillqvist, ordförande i FV Alpina i Örnsköldsvik.

Även Bjästa Alpina ser med oro på utvecklingen. Redan förra säsongen hade föreningen, som driver Bjästabacken, 200 000 kronor i ökade kostnader för drivmedel och man flaggar för höjda priser på liftkort i vinter.

– Vi kommer att behöva justera priserna på våra skipass för att överleva, konstaterar Oscar Jakobsson, ordförande i föreningen.

Oscar Jakobsson, ordförande i Bjästa Alpina. Foto: SVT

”Halv miljon i ökade kostnader”

Föreningen har bundit elpriset över kommande vinter, men känner en oro inför vad som väntar därefter.

– Vi förbrukar ungefär 300 000 kilowattimmar på en säsong. Så går priset upp med 1,50 så är det bortåt en halv miljon i ökade kostnader för oss. Det klarar vi inte av, då får vi slå igen, Oscar Jakobsson, ordförande Bjästa Alpina.

Nytt kommunalt bidrag 2024

Skidklubbarna har vänt sig till Örnsköldsviks kommun med sin oro över de skenande kostnaderna.

– I dagsläget har vi ett bidrag från kommunen och det har inte varit justerat på flera år, förutom en liten indexjustering, och det nya avtalet kommer inte att vara aktuellt förrän 2024, så det hjälper inte oss den här vintern, säger Marlene Tillqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.