Foto: SVT

Restaurangen hamnade fem meter fel – invigningen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 juli var det planerat för stor invigning av Åviken Fly Camp utanför Örnsköldsvik med en nybyggd restaurang vid ett flygfält. Men ägarna har inte fått bygglov i tid och måste nu skjuta på kalaset.

Längst inne i den skyddade Åvikefjärden öster om Örnsköldsvik ligger Åviken Fly Camp som drivs av Gun Hägglund och Mats Norberg. Redan 1985 öppnade byggnadsingenjören Mats en camping här på fritidsbasis.

Med tiden blev också flygning ett fritidsintresse och för sådär sju år sedan fick Mats idén att slå ihop dem.

Förverkligar drömmen

– När jag blev pensionär tänkte jag att jag ville göra något mer och min dröm var att bygga en flygplats där man kan landa och få service, gå på restaurang och bo i stuga. Det är ganska unikt, när man landar på ett litet fält är det oftast öde runtikring.

Sagt och gjort. Förra sommaren stod landningsbanan klar för att ta emot gäster från luften och nu i sommar färdigställdes Restaurang Hangaren alldeles bredvid. Gun och Mats planerade för en stor invigning den 24 juli med bland annat flyguppvisning, fallskärmshoppning och modellflygplansuppvisning. Och levande musik.

Broschyr till hushållen

Alla flygtillstånd var klara och hushållen i Örnsköldsvik hade fått hem en broschyr om den stora dagen.

– Titta här, vi hade till och med fyllt på med mat, säger Mats och visar hur frysen i det splitternya köket är full av hamburgerbröd,

Men i juni fick de en riktig kalldusch. Hangaren hade byggts fem meter utanför detaljplanen och då skulle bygglovet inte gälla. De skulle inte få öppna restaurangen till invigningen.

För att byggnaden skulle hamna inom detaljplanen skulle hela flygfältet behövts ha schaktats ner flera meter och det var inte möjligt, säger Mats.

Nya planer för framtiden

Som byggherre tar Mats på sig ansvaret för att restaurangen ligger där den ligger men han är ändå besviken på att kommunen inte i ett tidigt skede påpekade att det blivit fel.

– Jag tycker att kommunen åtminstone borde ha kommit hit men ingen har varit här och tittat och hjälpt mig så att det här har blivit rätt.

Kommunen kunde i alla fall bevilja ett temporärt bygglov men det hinner inte träda i kraft innan invigningen så Mats siktar på nästa år i stället.

Då har han kanske fler attraktioner att inviga, i framtidsplanerna har han tänkt sig bygga ut campingen med både poolser och en äventyrsgolfbana. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.