Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turisterna fortsätter att hitta till Höga Kusten. Bilden är från Bönhamn. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Turismen i Höga Kusten mot nya rekord

Uppdaterad
Publicerad

Turisterna fortsätter att hitta till Höga Kusten men på grund av coronapandemin är det nu inhemska turister som besöker världsarvet.

När turismentreprenörerna under våren förberedde sig för en ny säsong med besökare var det många som togs på sängen. Mitt i brinnande pandemi och med reserestriktioner funderade David och Anna Nilsson som tillsammans driver Gårdsbutiken i Själand på hur det skulle gå. Nu under sista öppetveckan har de facit.

– Vi har gjort vår bästa sommarsäsong någonsin. I fjol hade vi en fantastisk säsong med många besökare och de siffrorna har vi slagit i år. Det pekar mot en omsättningsökning på omkring 15 procent i sommar vilket vi är ödmjukt tacksamma inför, säger David Nilsson.

Även förlorare

Under början av turistsäsongen var det många närboende som passade på att besöka Höga Kusten. När reserestriktionerna hävdes 13 juni hittade även övriga Sverige hit. Men även om många vittnar om en bra sommar så finns förlorare.

– Vi vet att anläggningar som vanligtvis tar emot många norrmän, större grupper och bussturister, inte haft en lika bra sommar som många andra, säger Mia Karlsson som är vd på Höga Kusten destinationsutveckling.

Nya utmaningar

Den stora tillströmningen av turister skapar också nya problem att lösa. Vid den södra entrén till Skuleskogens nationalpark tvingades 300 bilar vända om på en och samma dag eftersom parkeringen var full. Fler turister ställer högre krav på fungerande infrastruktur.

– Vi akutinsatte en buss under tre veckor för att besökarna verkligen skulle få möjlighet att uppleva nationalparken. Där kan vi ju redan nu börja göra jobbet för att hitta en logistik- och infrastrukturlösning som inbegriper mer än bara själva parken, säger Mia Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.