– Vi har bara två vägar att gå, antingen utvecklar vi eller så avvecklar vi verksamheten, säger Gunilla Thornberg, VD för Midadventure i Torpshammar, Ånge kommun

Turistföretag hotar lämna efter marktvist

Publicerad

Under 15 år har ägarna till Midadventure i Torpshammar, Dan och Gunilla Thornberg, bygg upp sin verksamhet.
Men nu har all planering för framtiden kört fast – i en segdragen tvist med Ånge kommun.

Det har varit många och långa turer kring framtiden för anläggningen vid Backetjärn, strax utanför Torpshammar.

– Ja, det är konstigt, i höstas när vi hade ett öppet möte här med allmänheten så lät det inte från kommunledningen som om priset som var det viktiga, utan de ville främst ha en utveckling av området.

– Men nu är det bara priset det handlar om, säger Gunilla Thornberg, VD för Midadventure

Att utveckla kräver egen mark

Hittills under åren har turistföretaget arrenderat marken från kommunen, men nu vill man köpa loss den att kunna bygga nytt och utveckla.  Att bygga på mark man inte själv äger är affärsmässigt omöjligt menar, Gunilla Thornberg. 

Parterna ligger inte så långt ifrån varandra, prismässigt sett. Ånge kommun vill ha drygt 1,2 miljoner för marken, Midadventure har sträckt sig till halva den summan.

Badet en stötesten

Men en stötesten är den sjö som finns på området, Backetjärn.  I dag en kommunalt driven badplats, och så måste det förbli menar kommunen som vill freda allmänhetens tillgång till badet.

Nu tänker ägarparet driva sin anläggning året ut. Vad som sedan händer är en öppen fråga.

– Vi har kommit till vägs ände. Vi har bara två vägar att gå, antingen utvecklar vi eller så avvecklar vi verksamheten, säger Gunilla Thornberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer