Aktuellts reporter ”utreder” Ingridfallet i Sundsvall och låter sig inte nöjas med luddiga och svävande svar. Några år senare visade SVTs Fokus för första gången bilder från Stockholms undre värld – se klippet här. Foto: SVT

TV-reportaget från 50-talet en föregångare i true crime-genren

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalfall fortsätter att fascinera allmänheten. Särskilt om historierna i allra högsta grad är verkliga.

Reportaget om fallet Ingrid Nyström i SVTs Aktuellt var före sin tid, och engagerade tittare i hela landet vid en tid då kriminaljournalistik mest var förknippat med kvällspressen.

Nu har alla större TV-kanaler med självaktning ett kriminalmagasin.

I TV-mediets barndom i mitten av 1950-talet var nyhetssändningarna stramt och mycket allvarsamt hållna och bestod oftast av intervjuer med politiker och andra makthavare. Kriminalnyheter av olika slag gavs mycket lite utrymme – om ens något alls.

Därför stack det ut, Aktuelltreportaget som reportern Åke Holmberg och hans team gjorde i Sundsvall hösten 1959.

Brottsplats Västernorrland

Det fem minuter långa inslaget om 21-åriga Ingrid Nyströms gåtfulla försvinnande innehåller ingående intervjuer med vittnen och ett rekonstruerande berättande som var mycket ovanligt då.

Bilder ”på allt”

När fallet klarats upp ett par veckor senare återkom man och kunde då visa bilder såväl på mordplatsen, på skogsområdet där Ingrid Nyströms kropp hittats och på mördarens bil som kroppen transporterats i. Något liknande hade aldrig tidigare förekommit i Sveriges Televisions nyhetsprogram.

Men det var inte förrän i mitten av 1960-talet som kriminalfall i socialreportagets form fick sitt genombrott i TV.

Inblick i den undre världen

I SVTs samhällsprogram Fokus kunde reportrarna Gunnar Arvidsson och Gary Engman hösten 1966 ge kusliga interiörer från Stockholms undre värld – ett begrepp som gemene man dessförinnan närmast betraktat som en myt snarare än en krass och högst reell verklighet.

Bakgrunden var de så kallade Träskmorden i Stockholms city där tre personer mördats och dumpats i Nybroviken, en händelse som för övrigt gav upphov till uttrycket ”ståplats i Nybroviken”.

Skakande

Den sociala miljö som nu visades upp i TV på bästa sändningstid med prostitution, missbruk, våld, kriminalitet, hemlöshet och utanförskap var fullständigt främmande för den breda allmänheten.

”Det blev ett skakande avslöjande av den undre världen som för många bara varit ett vagt begrepp. Nu har vi bevis för att den finns – en kall, hård, hänsynslös värld. Utanför, och ändå mitt bland oss”, förklarade en bister Gunnar Arvidsson på plats vid huset på Brunnsgatan 26 där Träskmorden skedde.

Veckans brott

Det skulle ändå dröja flera decennier innan de renodlade kriminalmagasinen börja dyka upp i TV-tablåerna. Först ut var TV3s Efterlyst 1990.

Inte förrän hösten 2010 hade Veckans brott, SVTs variant på ämnet, premiär. Kriminologiprofessor Leif GW Persson hade då lockats över från Efterlystredaktionen och tillsammans med Camilla Kvartoft bildade han en dynamisk duo.

True crime överallt

I dag har alla de största TV-kanalerna – eller har haft – egna true crimeprogram. Förutom de ovan kan nämnas Brottsjournalen, GW:s mord, Stockholmspolisen och Brottsplats Sverige i TV4, Svenska fall i TV3 och Södertäljepolisen i Kanal 5.

2013 lanserade Aftonbladet satsningen Brottscentralen, ett koncept som senare övertogs av Expressen. Också Sveriges Radio avhandlar true crime-genren i bland annat P3 Dokumentär, och det finns också en rad poddar på området där Aftonbladets Fallet är den kanske mest kända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet