Två års fängelse yrkas för boplundrare

Uppdaterad
Publicerad

I sju års tid pågick en omfattande plundring av sällsynta ägg från fågelbon. På torsdagen yrkade åklagaren på två års fängelse för den mest aktive i härvan, en Härnösandsbo.

Det är tre män som åtalats för att ha plundrat fågelbon på ägg i bland annat Stekenjokk på gränsen mellan Västerbotten och Jämtlands län. Över 6 000 fågelägg, till stor del från hotade rovfåglar, binds till männen.

Enligt åklagare Stig Andersson rör det sig om grovt jaktbrott och grovt artskyddsbrott. Förutom i Stekenjokk har ägginsamlingen pågått i Härnösandstrakten.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Ägg har bland annat förts utomlands till Finland och Skottland och där har männen fått andra ägg i utbyte, transaktioner som motsvarar kommersiell försäljning, enligt åklagaren.

På torsdagen hölls slutpläderingar i det omfattande boplundrarmålet vid Ångermanlands tingsrätt. Åklagaren yrkade då på två års fängelse för en av männen, en härnösandsbo, som anses ha varit den som varit mest aktiv i den illegala verksamheten.

En man från Sörmland anses genom sin internationella koppling ha gjort sig skyldig till ett brott som åtminstone motsvarar ett fängelsestraff på ett års fängelse.

För den tredje åtalade, en man från Göteborg, yrkas villkorlig dom och dagsböter.

Dom meddelas i mitten av januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggplundring i Stekenjokk 2015

Mer i ämnet