Örnsköldsviks flygplats blir först i världen att fjärrstyras från annat flygledartorn.

Flygplatser nedläggningshotade om flygskatten införs

Uppdaterad
Publicerad

Om den nya flygskatten införs hotas sju flygplatser i Sverige av nedläggning – det hävdar Stockholms handelskammare i en utredning.

Flygplatserna i Örnsköldsvik och Kramfors-Sollefteå finns med på listan.

Handelskammaren varnar för att flygplatserna i Jönköping, Vaxjö, Karlstad, Kristianstad, Trollhättar-Värnersborg, Örnsköldsvik och Kramfors-Sollefteå ligger i farozonen för nedläggning om den nya flygskatten införs nästa år.

Enligt rapporten ”Flygplatsdöden” från Stockholms handelskammare hotas tusentals arbetstillfällen om flygplatserna läggs ned. I Örnsköldsviksregionen kan det röra sig om 1 400 jobb och i Kramfors-Sollefteås fall 1 600 jobb.

– En nationell flygskatt får en mycket negativ påverkan på företagens möjligheter att långsiktigt skapa jobb och växtkraft i Sveriges regioner, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på handelskammaren.

Läs också: Flygbolagen: Så påverkas vi av skatten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.