På fängelset Saltvik i Härnösand blev förvåningen stor när de två arbetskamraterna greps. Foto: SVT

Fängelseanställda i Härnösand förberedde rån

Uppdaterad
Publicerad
Männen greps på bar gärning när de spanade på ett hus från ett skogsbryn. Nu riskerar de båda männen, som varit anställda av kriminalvården, att själva bli fängelsekunder.

De båda männen, som är anställda på Saltviksanstalten i Härnösand, åtalas för att ha förberett ett rån mot den man som bodde i huset.

Under förhören har männen erkänt att de förberedde en stöld. Däremot förnekar de att de planerade att råna mannen i huset.

Förvåning bland arbetskamraterna

På fängelset Saltvik i Härnösand blev förvåningen stor bland arbetskamraterna när männen – 25 och 32 år gamla – greps. De hade privat börjat intressera sig för en privatperson i Härnösand och skaffat utrustning för att, enligt åklagaren, råna mannen.

Deras planer grusades emellertid i december förra året när en privatperson ringde och berättade om några män som uppträdde underligt. Han hade sett dem plocka bort registreringsskyltarna från en bil och betett sig misstänkt på en adress i Härnösand.

När polisen anlände till platsen var bilen borta men efter en stunds sökande hittades bilen i en skogsdunge vid ett villaområde i Bondsjöhöjden.

Massor av grejer

Där fanns också de båda männen hukandes bakom en buske där de spanade mot ett hus i villaområdet.

Det visade sig att männen hade tagit med sig en mängd utrustning till platsen. Där fanns tårgassprej, en telefon, en hammare, knivar, handskar, solglasögon, ett järnrör, vajer och en väska med olika sorters tejp.

Sprejade polisen

Det mesta hade de tagit med sig ut bland buskarna när polisen anlände. Sprejen tog männen dessutom i bruk i ett misslyckat försök att smita från polisen. En av poliserna blev sprejad i ansiktet under polisingripandet.

I förhören har de erkänt att de förberedde en stöld medan åklagaren anser sig ha bevisning som styrker att det som pågick var förberedelse till det grövre brottet, rån.

Inte anställda längre

De båda männen jobbar inte längre kvar inom kriminalvården.

– Nej, de har själva sagt upp sig och vi har sett till att de varit arbetsbefriade under uppsägningstiden, säger Mikael Ringberger vid kriminalvårdens presstjänst.

De båda männen åtalas också för diverse narkotikabrott och för våld mot tjänsteman till följd av att de använde tårgassprej mot polispatrullen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer