Emilia Jonsson och Miranda Cato är besvikna på myndigheternas inställning till bilträffarna. Hör deras lösning i klippet. Foto: Anna Beijron SVT

Ungdomarna: ”Polisen svartmålar oss”

Uppdaterad
Publicerad

Flera unga som SVT varit i kontakt med tycker att de svartmålas för bilträffarna som de själva uppskattar. – Vi målas upp som kriminella inför alla så det är inte konstigt att folk tycker att vi bara ställer till med dåligheter, menar Nea Svensson i Sundsvall.

Det har blivit en följetong, bilträffarna på stora parkeringar vid köpcentrum. Polisen säger att det börjar bli ett nationellt problem och att det förekommer alkohol, droger och buskörning. Men ungdomar vi pratat med menar att myndigheterna överdriver.

– Det förekommer snarare mindre alkohol och droger än på andra ställen, säger Emilia Jonsson från Sundsvall.

”Polisen fokuserar på fel saker”

Hon och hennes kompis Miranda Cato pluggar till vardags på teknikutbildning i Bräcke men bor i Sundsvall. På helgerna kommer de till Sundsvall och åker gärna på bilträffar. De tycker att polisen ibland riktar in sig på fel saker.

– De fokuserar på toning på rutorna och om vi spelar för hög musik. Varför väljer de oss i den här bilkulturen, undrar Miranda.

Mycket rykten

Polis och socialtjänst säger att de har indikationer på att unga flickor prostituerar sig, men det är ingenting som tjejerna har en bild av förekommer.

– På fyra års tid har jag hört en gång att det har förekommit någon form av sexuella tjänster och det var ett rykte som försvann nästan på en gång.

”Vi mekar och fixar”

På sociala medier har många unga reagerat på polisens beskrivning av träffarna. Nea Svensson är en av dem.

– Det här är vårat intresse. Vi sitter i garaget och fixar och håller på men utåt i sociala medier blir det kaos inför varje träff och vi målas upp som kriminella. Det känns som att vi bara är i vägen. Det gör mig ledsen.

En annan som reagerat är Nora Persson Hjältman i Stöde. Hon väljer bort bilträffen den här gången efter polisens utspel.

– Min fråga är vad tycker polisen att man ska göra på helgerna? Det finns inget som helst ställe för oss att träffas längre. Jag vet att många av mina kompisar håller med också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.