Ungdomsavdelning på Saltviksanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården öppnar nu ungdomsavdelningar på vissa anstalter, däribland Saltvik i Härnösand, för att försöka stävja den eskalerande ungdomsbrottsligheten.

På DN debatt i dag skriver Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg om satsningen.

Den senaste tidens händelser i Malmö och Göteborg med bland annat skottlossning och handgranater i bostadsområden, där både offer och förövare varit unga, nämnds som exempel på att något måste göras åt ungdomsbrottsligheten.

Kriminalvården lovar kraftfulla insatser framöver redan från första dagen som ett led att försöka bromsa utvecklingen med att unga fängelsedömda begår nya brott i hög grad.

Större kontinuitet

Bland annat ska särskilda ungdomsavdelningar inrättas på flera anstalter, bland annat alltså på Saltviksanstalten norr om Härnösand.

Genom stor personaltäthet ska insatserna för de unga fängelsedömda återanspassning till samhället ökas. Medarbetarna ska specialutbildas och kontinuiteten ska bli större och bättre, lovar Nils Öberg.

Honnörsord i satsningen är tidiga insatser, tätare klientarbete och tydligare villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.