Behovet av UAS-piloter har ökat explosionsartat och med det också behovet att utbilda fjärrpiloter och operatörer. UAS är en förkortning av ”unmanned aerial system” och betyder obemannade flygsystem, vilket vi till vardags kallar drönare.
– Den här utbildningen skapar operatörer och fjärrpiloter inom kategorin specifik som är en högre säkerhetsnivå. Det som lockar med den kategorin är att eleverna kommer att ha kompetens att flyga utom synhåll, säger utbildningsledaren Jonas Wadin.
Stort behov av fjärrpiloter
Det planeras för tre årskullar med totalt 90 utbildade fjärrpiloter. Men det lär ändå inte täcka behovet av fjärrpiloter och operatörer framgent. Både privata och offentliga organisationer inom till exempel lant- och skogsbruk, media, utbildning och blåljusverksamhet ser fördelar med billigare och miljövänligare teknik.
– Förhoppningsvis ska utbildningen leda till något inom branschen. Vilken gren det blir, det vet jag inte men jag tar det steg för steg så får vi se vad det blir av det, säger studenten Joakim Amberntsson från Göteborg.
Kunskaper verifieras
När lärare och studenter för första gången träffas handlar det, till att börja med, om att verifiera sina kunskaper. Joachim Stenberg, som är flyginstruktör och tekniskt ansvarig, berättar att även studenter med uppemot 400 flygtimmar i bagaget behöver öva för att klara utbildningen.
– Med övningarna vi har här har det gått upp för dem att de faktisk behöver öva ännu mer, säger han.
I klippet: Följ med till skogen där studenterna övar för att bli fjärrpiloter och operatörer.