Foto: SVT

Uppblåsta siffror, eller?

Uppdaterad
Publicerad

Blåstes deltagarantalet vid sjukhusdemonstrationen i Härnösand upp medvetet? Den frågan ställer det granskande programmet ”Medierna” i Sveriges Radio.

En av arrangörerna bakom demonstrationen säger i programmet:

– I så fall vill jag krama och tacka den person som gick upp på scenen och överdrev siffrorna så pass mycket för det gjorde att vi fick någon slags genomslag i riksmedia, säger Majed Safaee, en av arrangörerna till Medierna.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Politiker påverkades

Att den stora demonstrationen fick effekt är ställt utom tvivel. Påverkad av de tusentals demonstranterna bytte moderaterna fot i sista stund och möjliggjorde det som i veckan blev landstingsfullmäktiges beslut; att skjuta på avgörandet gällande akutortopedin i Sollefteå och rehabmedicin i Härnösand. ”Jag är ingen robot”, sa landstingsrådet Per Wahlberg till SVT efter demonstrationen i Härnösand förra söndagen.

Men bytte han fot i den infekterade sjukhusfrågan på riktiga grunder? 

Sveriges Radios mediegranskande program ”Medierna” sände på lördagen en kritisk granskning av den kamp om siffrorna som uppstått efter demonstrationen i Härnösand förra helgen. Reportern Tonchi Percan ställer frågan om det var 25 000 deltagare som arrangörerna påstod eller om det var det betydligt färre.

Och vem tjänade på att siffrorna eventuellt blåstes upp?

Fick spridning

Varifrån deltagarsiffran kom är oklart. Stefan Kanerva som är socialdemokrat och medarrangör från Kramfors säger i programmet att han gjorde en uppskattning av antalet led i demonstrationen vilket han multiplicerade med fyra-fem personer i varje led och fick det till 20 000, någon annan sa sedan 25 000. Media frågade också polisen på plats som svarade att de inte hade någon anledning att invända mot arrangörernas uppgifter.

Det var de siffrorna som sedan fick spridning. Närvarande media gjorde ingen egen räkning utan förlitade sig på de siffror som spreds av arrangörerna.

”Inte medvetet”

Medierna konstaterar att siffran 25 000 rapporterades vidare och blev en sanning trots att ingen egentligen verkar ha vetat hur det förhöll sig. Siffran fick också spridning i riksmedia, bland annat hos SVT.

Arrangörerna i ”Ådalen reser sig” förnekar att siffran överdrevs medvetet men ingen vill kännas vid siffran 25 000 så här i efterhand.

– Problemet är att en uppgift om att ”vi var många” aldrig skulle ha räckt för att få Mediernas uppmärksamhet eller för att få in en artikel i Aftonbladet eller för den delen ett inslag i Aktuellt. Ingen av oss försökte sätta någon siffra utan det var bara någon på scenen som skrek att vi var 25 000, berättar Majed Safaee för Medierna.

Siffror ifrågasattes

Dagen efter kom ifrågasättandet. Flera medier har också i efterhand justerat siffrorna eller låtit kritiska röster kommit till tals. Den socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld som sett bilder från demonstrationen har uppskattat antalet deltagare till 5 000. I Medierna säger (S)-distriktets vice ordförande, Roger Johansson att han kan acceptera att det var 10 000 men inte 25 000 deltagare. Andra har hävdat att det inte var fler än 2 700.

Mittmedia, dvs Sundsvalls Tidning och Allehanda, hade ett tiotal reportrar på plats i Härnösand under demonstrationsdagen. I Medierna säger chefredaktören Anders Ingvarsson att man med tanke på efterspelet kanske borde ha gett någon uppdraget att räkna.

– Samtidigt känns det lite som en pseudodebatt att diskutera hur många det var som demonstrerade. Vi kan konstatera att dom var jättemånga. Om det var 15 000 eller 12 000 kan jag inte svara på, men det var många, säger Ingvarsson.

Riksmedia vaknade

Enligt Medierna fick demonstrationen tack vare en överdriven siffra också genombrott i riksmedia.

Arrangören Majed Safaee säger så här i programmet:

– Om tusen personer i Stockholm får riksgenomslag, och om 8 000 till 10 000 på demonstrationen i Kramfors i höstas blir en TT-notis så måste vi tydligen vara 25 000 för att få någon form av reaktion på riksplanet, säger Majed Safaee.

– Och det är en viktig reaktion. Den betyder att vi tillhör Sverige och det tror jag är väldigt, väldigt viktigt för många av oss som var där i söndags. Oavsett om vi var 10 000 eller 15 000 eller 25 000 så var det viktigt med en bekräftelse på att någon brydde sig om vad vi gjorde den där lilla stunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet