Om uppgifterna att det ryske oligarken Oleg Deripaska släpper kontrollen över Kubals ryska ägarbolag kan det få positiva effekter på verksamheten i Sundsvall även på längre sikt. Foto: SVT / arkiv

Uppgifter: Ryske oligarken släpper på kontrollen över Rusal

Uppdaterad
Publicerad

Den ryske oligarken Oleg Deripaska, storägare i aluminiumjätten Rusal som i sin tur äger Kubal i Sundsvall, ser nu ut att till sist gå med på att minska sitt ägande. Det skulle i sin tur kunna undanröja hotet om sanktioner mot koncernen och mot Kubal även på längre sikt.

Det är de brittiska tidningarna The Guardian och Financial Times som uppger att Oleg Deripaska meddelat att han är beredd att minska sitt inflytande i Rusal. Det genom att släppa på kontrollen över moderbolaget En+ Group.

”Efter flera diskussioner med bolagets oberoende ordförande Lord Barker of Battle har Oleg Deripaska gått med på att han minskar sitt aktieinnehav i företaget till under 50 procent”, uppger En+ Group i ett uttalande.

Kubal

Uppgifter från Londonbörsen

Det som USAs finansdepartement tidigare sagt är att det kommer att lättas på sanktionerna mot Rusal om Oleg Deripaska ger upp sitt ägande i bolaget. Sanktionerna är kopplade till den påstådda ryska påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016.

Deripaskas tillkännagivande ska ha kommit via ett uttalande till Londonbörsen under veckoslutet, men det har ännu inte vare sig kommenterats eller godtagits av de amerikanska myndigheterna.

Kan ses som eftergift

Enligt Financial Times beror utvecklingen i frågan framöver nu inte enbart på Washingtons svar på utspelet, utan också på om den ryska statsledningen är beredd att backa upp förslaget.

Det hela skulle kunna ses som att en av Rysslands mest profilerade affärsmän minskar sitt ägande och inflytande i den ryska aluminiumkoncernen på grund av amerikanska påtryckningar. Vilket nog inte är något önskescenario ur den ryske presidenten Vladimir Putins synvinkel.

Hotet avvärjt även på sikt?

Tidigare i veckan kom beskedet från USAs finansdepartement att tidsfristen för att få handla med Rusals produkter förlängts till den 23 oktober. Därmed är det akuta hotet mot Kubals verksamhet alltså tillfälligt avvärjt.

Om de amerikanska myndigheterna godtar förslaget kan de ha positiva effekter för Kubal även på lite längre sikt.

Rusal är världens näst största aluminumproducent. Utöver smältverket Kubal i Sundsvall med runt 470 anställda äger företaget anläggningar i Ryssland, Armenien och Ukraina.

I dagläget äger Oleg Deripaska Rusal till drygt 70 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet