Foto: SVT

Vanligt med rasism på skolgården

Uppdaterad
Publicerad

Enligt eleverna i nian har Fränstaskolan haft problem med rasism en längre tid. De är kritiska till att lärare och rektor inte tar problemet på allvar. Skolchefen instämmer i kritiken.

Mer än var femte elev i årskurs åtta upplever att rasism förekommer på deras skola. Det visar en undersökning gjord i sex av länets kommuner. Allra tydligast är problemet i Ånge kommun. På Fränstaskolan bekräftar eleverna att rasism är ett stort problem.

– Det är väl att folk kallar varandra neger, kallar dom svartskalle, säger en elev.

– Man har blivit kallad många grejor, typ negerhora och såna grejor och det tar ju på en. Det gör ju det, säger en annan.

Slagsmål med sparkar och slag

Vi träffar ett tjugotal av Fränstaskolans niondeklassare på fritidsgården. De säger att rasism förekommit en längre tid och värst var det veckan före sommarlovet. Då var det en fotbollsmatch mellan svenska och utländska elever som urartade.

– Helt plötsligt kommer det svenskar som aldrig satt sin fot på fotbollsplanen och sen helt plötsligt blir det slagsmål. En kille låg på marken och blev sparkad, minns jag och det var slag från både höger och vänster och huvuden, berättar en tjej om händelsen.

Enligt en undersökning som gjordes förra året är rasism mer vanligt än mobbning på flera högstadieskolor i länets kommuner. Den så kallade kallade LUPP-undersökningen genomfördes i sex av länets sju kommuner. Det är myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor som har utvecklat enkäten och den görs bland åttondeklassare och de som går andra året på gymnasiet. LUPP står för lokal uppföljning av ungdomspolitiken och är ett verktyg för kommunernas ungdomspolitiska arbete.

Görs inte tillräckligt

I Ånge kommun instämde var tredje åttondeklassare helt eller till  stor del att rasism förekom på skolan. De elever som vi träffar på Fränstaskolan var också med och besvarade enkäten.

– Jag är förvånad att det inte var fler, säger en tjej.

– Man hör ju folk som pratar hela tiden om det och säger saker om utlänningarna, tillägger en annan elev.

Ånge kommun har tagit emot många flyktingar i förhållande till sin storlek och enligt eleverna har rasismen blivit vardag på skolan.

De tycker inte att rektor och lärare gör tillräckligt för att ta tag i problemet.

– Vi pratar om det elever, men vi pratar inte om det med lärare, konstaterar en elev.

Får medhåll av skolchef

– Det känns som att de tar inte tag i det riktigt om det händer flera gånger och det händer flera år. De tar tag i det för stunden, men de tar inte tag i det så att det inte händer något mer i längden, anser en av niondeklassarna.

Ånge kommuns skolchef Urban Åström instämmer i elevernas kritik.

– Det har gjorts saker på våra högstadieskolor. Fält-och stödteamet är ute och möter elever och pratar om värderingar och vi har haft ett samarbete med socialtjänsten, som handlar om synen på andra människor och värdegrundsfrågor. Uppenbarligen har vi inte gjort tillräckligt, för det som framkommer här är verkligen inte kul att höra, säger han.

Urban Åström efterlyser en ökad tydlighet från vuxenvärlden.

– Det är viktigt att dels jobba förebyggande, men också att man är väldigt tydlig med de elever som brister när det gäller den här typen av värdegrundsfrågor. Att man uttrycker sig rasistiskt är inte okej och det är dessutom ett lagbrott. Man kan bli åtalad och dömd för den typen av uttalanden som redan förekommer och det ska vi ta på största allvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.