Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör den 15-åriga flickan berätta om hur det kändes att bli uthängd med nakenbilder: ”Jag blev sårad och jag blev äcklad”.

Uthängd 15-åring: ”Jag vågade inte gå till skolan”

Uppdaterad
Publicerad
Det började som ett rykte förra söndagen. Idag berättar en 15-årig flicka för SVT Västernorrland hur det känns att bli uthängd med nakenbilder på nätet.

Under de senaste dagarna har polisanmälningarna strömmat in om nakenbilder på barn som spridits i sociala medier i Sundsvall och Härnösand.

SVT Västernorrland har träffat en av dem som hängts ut. Hon är 15 år och vågade inte gå till skolan efter att äkta och falska nakenbilder som påstås föreställa henne spridits via konton på Snapchat.

”Det var på allvar”

Hon fick höra rykten om bilderna förra söndagkvällen, men först tog hon det inte på allvar. Hon berättar för SVT att det händer då och då att det ryktas om bilder som lagts ut på olika konton på nätet. För det mesta brukar det inte vara så allvarligt.

Efter att ha haft kontakt med kompisar under natten förstod hon tidigt på morgonen att det var på riktigt den här gången.

– Jag såg under natten att fler och fler blev uthängda och vid femtiden på morgonen fick jag klart för mig att det också gällde mig.

Bilder delade i förtroende

Då hade hon sett bilder på sig själv – både äkta och falska. De äkta bilderna som inte var så grova hade hon skickat i förtroende till kompisar. De falska var nakenbilder utan ansikten som påstods föreställa henne.

– Jag orkade inte gå till skolan. Alla hade ju sett det som lagts ut.

Hon berättade för sina föräldrar och är nu ett av ett tiotal brottsoffer som får kränkningen utredd av polis. Själv tror hon att det är 25 till 30 barn, mest flickor men även några pojkar, som drabbats. Hon och kompisarna har försökt skaffa sig en bild av hur många som blivit utsatta. Hon tror att det är barn i samma ålder som ligger bakom bildspridningen.

Som ett pyramidspel

I såväl Sundsvall som Härnösand har det under kort tid förekommit flera ”nude”-konton som öppnats i takt med att de gamla stängts ner. Flödet av bilder har drivits på av ett utstuderat upplägg som kan liknas vid ett pyramidspel.

För att få tillgång till kontot har det varit ett krav att man antingen ska bidra med ytterligare nakenbilder eller marknadsföra kontot med ”shoutouts”. Den som skickat en bild med en uppgift om vem den föreställer har fått tillgång till kontot, berättas det.

Polisanmälningar har gjorts av de utsatta barnen, men också av föräldrar och flera skolor i Sundsvall och Härnösand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nakenbilder på barn sprids på sociala medier

Mer i ämnet