Lena Carlsson, t f sjukhusdirektör, anser inte att patientsäkerheten varit hotad. Foto: SVT / Arkivbild Bertil Ericson, TT

Sjukhusdirektören: ”Jag har fullt förtroende för läkaren”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus är nu klar. Det var i november som en anmälan gjordes mot en rutinerad läkare på sjukhuset och enligt anmälaren skulle läkaren gjort sig skyldig till flera fall av allvarliga missgrepp och felbehandlingar.

Utredningen, som presenteras idag, friar läkaren på samtliga punkter och enligt utredarens mening går det inte att styrka kritiken som förs fram.

En första presentation av slutsatserna presenterades på onsdagsmorgonen för personalen på den berörda kliniken.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

”Osund arbetskultur” kan inte påvisas

Enligt anmälaren skulle felbehandlingarna kunna kopplas till det som beskrivits som en ”osund arbetskultur” på kliniken. Misstag skulle ha skylts över och gömts undan för att läkare velat skydda varandra. Men det påståendet har inte kunnat styrkas enligt utredaren.

Samtliga tre utpekade fall har, enligt utredningen, rapporterats enligt gängse rutiner.

Lena Carlsson, t f sjukhusdirektör, säger i en kommentar att hon har ”fortsatt fullt förtroende” för den utpekade läkaren.

Hon anser inte heller att patientsäkerheten varit hotad.

Behöver jobba vidare med arbetsmiljöfrågor.

Samtidigt medger hon att frågor som handlar om ”osund arbetsmiljö” är en problematisk fråga;

– Ja, det är svår fråga att utreda, säger hon till SVT.  Hon säger vidare att det är regionens HR-avdelning som utrett saken, och de har hittat något som styrker påståendet.

Lena Carlsson säger att det även har gjorts en medarbetarenkät som pekar i samma riktning. 

Men, konstaterar hon, arbetsmiljön är en fråga som kliniken kommer behöva jobba vidare med.

SVT: Vilka åtgärder krävs?

– Det kan jag inte svara på idag, vi har väntat in den här utredningen, och när den nu är klar kommer nästa steg att tas.

Kritik på en punkt från utredaren

Utredningen har genomförts av en extern granskare som utsetts av Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag, LÖF.

På en punkt riktas kritik mot läkaren som rör två fall av handledning av andra läkare. 

Den här anmälan var den första som behandlades efter de nya riktlinjer för ”Visselblåsarfunktion” som Region Västernorrland införde november förra året.

De tre utpekade fallen av felbehandlingar ska ju enligt utredningens slutsatser har följt rutinerna för avvikelserapportering och utreds nu vidare.

Enligt chefläkaren Fredrik Andersson ska först en händelseanalys göras där alla faktorer vägs in, en analys som beräknas vara klar om 3-4 månader.  Först då går det att avgöra om det kan bli en s k Lex Maria-anmälan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet