Chefläkaren om kirurgkliniken: ”Saker kan förbättras”

Uppdaterad
Publicerad

Beskeden från Sundsvalls sjukhus har varit otydliga, men nu lovar chefläkaren Martin Enander att två av de tre uppmärksammade patientfallen på kirurgkliniken ska utredas. I ett fall av dessa lutar det redan nu mot en lex Maria-anmälan.

SVTs granskning av vinterns visselblåsarutredning på Sundsvalls sjukhus har väckt reaktioner på sjukhuset. Det var en utpekad läkare och anklagelser om allvarliga felbehandlingar och en tystnadskultur på kliniken som utreddes. Men i utredningens kölvatten har det även framkommit andra uppgifter om missförhållanden på kliniken som SVT berättat om.

”Inget har hemlighållits”

Nu säger chefläkaren Martin Enander att det finns brister på den aktuella kliniken, men att inget har hemlighållits från sjukhusets sida.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

– Att det liksom på alla kliniker finns saker som kan förbättras är sant och vi arbetar ständigt med dessa frågor. Dit hör två av de tre patientfall som visselblåsningen berör och de hanteras som chefläkarärenden. Inget har mörklagts, säger Enander.

Patienter råkat illa ut

Enligt visselblåsaren skulle en och samma läkare ha varit inblandad i tre fall där patienter råkat illa ut på kliniken.

De allvarliga anklagelserna utreddes i rekordfart, men trots att den externe utredaren riktade kritik mot läkaren i två fall avfärdades anklagelserna.

– Uppgifterna från visselblåsaren att det skulle finnas en farlig läkare och en tystnadskultur på kliniken har vi avfärdat. I övrigt fortsätter granskningen. Ett av fallen är för gammalt för att utreda idag men de två övriga granskas fortfarande såsom vårdskadeärenden, säger Enander.

I ett av fallen bedömer han det som sannolikt att händelsen kommer att anmälas i enlighet med lex Maria på grund av en vårdskada.

Oklara besked

Chefsläkarna har tidigare lämnat oklara besked när det gäller hur många av de aktuella fallen som fortfarande granskas.

De fall som nu utreds rör dels en patient som skickades hem med en pågående hjärnblödning då ingen tittat på hans röntgenbilder. Dels en dödssjuk patient med blödarsjuka som förbereddes för operation.

SVTs granskning har visat:

SVT har granskat förhållandena på kliniken i en serie artiklar. Vår granskningen har visat:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet