Den läkare som utretts för flera fall av felbehandlingar riktar kraftig kritik mot både utredaren och den egna sjukhusledningen. ”Missade allvarliga missförhållanden”. Personerna på bilden har inget med artikelns innehåll att göra.

Utpekade läkaren till motangrepp – avslöjar missförhållanden på kliniken

Uppdaterad
Publicerad

Den läkare som utretts för grava felbehandlingar på kirurgkliniken vid Sundsvalls sjukhus går nu till kraftig motangrepp. Läkaren avfärdar den utomstående granskarens kompetens och avslöjar samtidigt missförhållanden på kliniken som läkaren slog larm om redan i höstas.

Läkaren anser att sjukhusledningen drabbades av panik när en visselblåsare i höstas slog larm om grava felbehandlingar  på kliniken. Läkaren försvarar idag – sex månder efter anmälan – fortfarande sina beslut, och säger sig inte ångra något.

– Jag skulle ha gjort exakt samma sak i dag. Det var inte min bedömning som var fel, säger läkaren i ett samtal med Sveriges Television.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

”Anklagad och uthängd”

Läkaren har valt att inte medverka i någon intervju men vi har varit i kontakt med denne både via telefon och mail. Läkaren beskriver med egna ord hur hen känner sig orättvist utpekad, anklagad och uthängd. Läkaren är också frustrerad över att ha blivit avstängd under utredningen.

SVT: Har du fått tillbaka din tjänst idag?

– Ja, det fick jag, men jag fick sprattla ganska mycket om man säger.

Hölls utanför – rundades av kollegor

Bakgrunden är att läkaren pekades ut för allvarliga missgrepp på kirurgkliniken. Tre fall där hen varit inblandad utreddes. Läkaren fick allvarlig kritik i ett fall då denne tjänstgjorde som senior bakjour på kliniken. (Fall C i utredningen).

Ett livshotande fall skulle bedömas och hen rekommenderade operation.

Men operationen genomförs aldrig. En kollega som inte var i tjänst kallas in och fattar ett annat beslut. Operationen stoppas.

Den utpekade läkaren beskriver sedan hur hen kopplas bort från all vidare information om fallet. I sitt yttrande till sjukhusledningen skriver läkaren att ”det är ett absolut krav att den seniora bakjouren hålls underrättad”.

Läkaren rundas av en kollega och hålls sedan utanför, något som allvarligt äventyrat patientsäkerheten, hävdar läkaren.

Kräver ny utredning

Läkarens kritik av de här förhållandena på kliniken är alltså skarp och den är inte mindre vass mot den egna ledningen som inte ”gick till botten med detta”. Redan i höstas krävde läkaren en granskning av missförhållandet på kliniken, vilket hen sedan upprepat flera gånger.

SVT: Har du fått någon respons på ditt krav?

– Jag har inte fått någon respons på det, nej.

SVT har talat med sjukhusledningen som uttryckt fullt förtroende för läkaren. Sjukhusdirektören skriver att hen har gott ett rykte.

Missförhållanden missades

Läkaren som utreddes fick ju allvarlig kritik av Per Örtenwall, professor i kirurgi vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, utsedd granskare efter visselblåsarens larm.

Men det är en kritik som läkaren menar i alla delar är felaktig. Hen anklagar istället utredaren för att helt ha missat allvarliga missförhållanden på kliniken i Sundsvall.

Och hen är även starkt kritisk till den egna ledningen – trots att hen pekat ut grava missförhållanden så tycks sjukhusledningen valt att göra....ingenting.

Trots upprepade påstötningar från läkaren att utreda saken, och trots att det rör omständigheter där en patients liv stått på spel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkta felbehandlingar på Sundsvalls sjukhus

Mer i ämnet