Händelsen inträffade en vardag i september, mitt på dagen och larmet orsakade ett stort polispådrag. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Utpressade och misshandlade 14-åring – döms till skyddstillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-årige huvudmisstänkte för en tortyrliknande misshandel med verktyg och grov utpressning av en 14-årig pojke i Sundsvall döms av tingsrätten till skyddstillsyn med tillhörande eftervård för sitt narkotikamissbruk.

Det hela utspelade sig i en lägenhet i Sundsvall en dag i september i år. Den 14-årige pojken var hemma hos en kompis där också flera andra ungdomar fanns.

Plötsligt dök 21-åringen upp och sa att han ville prata med 14-åringen om en skuld. Enligt 14-åringen var skulden påhittad; han säger sig aldrig ha sett eller träffat 21-åringen tidigare.

Den yngre pojken fördes in i ett rum där han började utsättas för misshandel, under det att kraven på betalning upprepades. Efter en stund anslöt ytterligare tre unga män.

Spändes fast

14-åringen spändes fast i en stol med armar och ben och 21-åringen gick och letade fram verktyg i lägenheten. Han högg sedan pojken i benet med en mejsel  och försökte skruva och borra honom i handen. Allt medan han upprepade sina krav och att 14-åringen skulle få kompisar och anhöriga att svisha pengar till en av de andra männens konto.

I panikslagna sms till flera personer försökte 14-åringen få nära och kära att föra över de pengabelopp han krävdes på, som hela tiden ökade allt eftersom misshandeln fortskred.

Misshandlad, skräckslagen och desperat försökte 14-åringen via sms att få både föräldrar och andra närstående att swisha pengar i fyrsiffriga belopp till en av förövarnas bankkonto. Foto: Ur polisens förundersökning

Totalt 10 000 kronor fördes över innan polisen kom till platsen och avbröt det hela. Då hade anhöriga som förstod vad som pågick slagit larm.

Alla fyra männen som mer eller mindre aktivt deltog i misshandeln och utpressningen åtalades, och på tisdagen kom domen i Sundsvalls tingsrätt.

Det blev milda påföljer över hela linjen: 21-åringen får skyddstillsyn trots att rätten alltså konstaterat att brottsligheten motsvarar ett och ett halvt års fängelse. Kriminalvården genom frivården hade i sitt yttrande föreslagit eftervård med en särskild behandlingsplan på grund av 21-åringens missbruk, vilket rätten tog till sig. Den sammanlagda övervakningstiden uppgår till 18 månader. Däremot ska han betala totalt 85 700 kronor i skadestånd till offret.

Den äldste av de övriga tre, en 18-åring, fick också skyddstillsyn medan en 16- och en 17-åring fick ungdomsvård. Även dessa tre ska genomgå behandling för sitt missbruk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.