Utredningar om missförhållanden låg outredda i Sundsvalls kommun i flera år. Nu framkommer hur många ärenden det rör sig om och vad orsaken till bristerna är. Foto: TT

Utredning klar i Sundsvalls kommun – 70-tal outredda rapporter om missförhållanden i äldrevården

Publicerad

Nu är kommunens utredning klar.

Den visar varför en stor mängd avvikelserapporter inom vård- och omsorgsförvaltningen inte dokumenterats och utretts som de ska.

Det står också klart att det rör sig om totalt 73 ärenden.

Det var i mars i år som bristerna upptäcktes. Vid en kontroll i avvikelsesystemet såg man att rapporter om missförhållanden och risker för missförhållanden i omsorgen inte utretts i enlighet med lagstitningen mellan 2015 och 2023.

Här är förklaringarna

Nu visar Sundsvalls kommuns utredning hur detta kunnat ske:

  • Bristande resurser. Tidvis har endast en utredare funnits
  • Ingen ersättare vid sjukdom
  • Otydlighet i uppdraget
  • Ingen introduktion och utbildning till anställda
  • Systemets utformning inte ändamålsenligt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under åtta år lät Sundsvalls kommun bli att utreda missförhållanden. Nu anmäler kommunen sig själva till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Foto: SVT

Så här ska det bli bättre

I april i år anmälde kommunen sig själv till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I utredningen, som nu skickats till IVO, framhåller kommunen flera åtgärder för att komma tillrätta med problemen.

Bland annat ska samtliga ärenden omgående handläggas. Nytt system för händelseanalys införs, utbildning ges till utredare och chefer samt att ansvaret för utredningar flyttas från verksamheterna till förvaltningens stab.

Dessutom införs kontroller av hanteringen, två gånger per år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.