Beväpnad polis på plats sedan en ung man med vapen observerats på Härnösands gymnasium den 10 april. Vapnet visade sig vara en kolsyrepistol. Foto: Profilbild / Örjan Leek

Utredningarna om hoten i Härnösand nedlagda

Uppdaterad
Publicerad

Polisens förundersökning kring de två anonyma hot som riktats mot Härnösands gymnasium och mot socialförvaltningen i samma kommun har lagts ner.

– Vi kommer inte vidare, säger polisens förundersökningsledare Anna Kudrocova.

Det hela inträffade med några dagars mellanrum i maj i år.

Först riktades hot mot socialförvaltningen. Den aktuella verksamheten stängdes och personalen fick stanna hemma.

Polisinsats på Härnösands gymnasium

Några dagar senare inkom hot mot Härnösands gymnasium. Även där stängdes skolan och både elever och personal skickades hem.

Kan inte spåra hoten

Polisen har hela tiden misstänkt att samma person ligger bakom de framförda hoten – men de har inte kunnat spåras.

Nu läggs förundersökningen alltså ner.

– Vi kommer inte längre i utredningen. Vi har inte kunnat komma fram till varifrån hoten skickats, säger Anna Kudrocova till SVT Västernorrland.

Redan i april utrymdes Härnösands gymnasium sedan en person setts beväpnad i skolans lokaler.

Kolsyrepistol

Polis ryckte ut och en ung man greps. Det visade sig att han bar på en kolsyrepistol, som varken kräver licens eller tillstånd av innehavaren.

Därför har också den utredningen, gällande grovt vapenbrott och olaga hot, lagts ner – eftersom något konkret och uttalat hot inte riktats mot någon person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisinsats på Härnösands gymnasium

Mer i ämnet