Flera lamm hittades döda Foto: Länsstyrelsen, ur polisens förundersökningVisa alla (4)
Visa alla (4)

Utsatte får för ”tortyrliknande behandling”

Publicerad

En 70-årig Sollefteåbo hade 40 får och några lamm på sin gård. När Länsstyrelsens personal och en veterinär kom på besök avslöjades att mannen misskött djuren. De hade inget vatten och maten var genomfrusen.

Nio döda lamm och två fårkadaver hittades på olika platser på gården. Resterande får bedömdes vara mycket magra och flera lamm var svaga. En levande tacka låg delvis fastfrusen i hagen och kunde inte resa sig upp. Tackan avlivades på platsen av distriktsveterinären.

”Tortyrliknande behandling”

Veterinären vittnade i rätten om att tackan skulle ha varit fastfrusen i fem dagar. Detta ska ha inneburit ett fruktansvärt lidande för tackan. Veterinären beskrev att djuren varit utsatta för tortyrliknande behandling.

Villkorlig dom

70-åringen åtalades för djurplågeri tillsammans med en man i femtioårsåldern som bott på gården och som av åklagaren bedömdes ha haft ett visst ansvar för djuren.

Ångermanlands tingsrätt fäller nu 70-åringen för djurplågeri och dömer honom till villkorlig dom och 80 dagsböter á 90 kronor. Den medåtalade mannen frias helt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer