Foto: TT

Länets trafik hotar klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Industrin har minskat sina utsläpp med två tredjedelar sedan 90-talet medan utsläppen från transporterna minskat med knappt 20 procent.

– Transportsektorn står inför stora utmaningar om vi ska nå klimatmålet, konstaterar Marcus Håll, energi- och klimatstrateg på länsstyrelsen.

I Västernorrland har utsläppen från transporter legat i stort sett samma nivå sedan 90-talet. Det handlar om en nedgång – från omkring 600 000 ton växthusgaser per år till 495 000 ton per år i Naturvårdsverkets senaste mätning.

Transporterna, exklusive flygtrafiken, har ett eget klimatmål: utsläppen av växthusgaser ska minskas med 70 procent senast 2030.

Västernorrland och klimatet

Hur ska det här gå till?

– Det är en omställning från persontrafik till järnväg, drivmedelssidan måste gå över från fossilt till förnyelsebart kombinerat med beteendeförändringar där vi åker med kollektivt, säger Marcus Håll.

Gör kommunerna tillräckligt i det här arbetet?

– Jag upplever att kommunerna har ett jätteintresse och engagemang för de här frågorna, sen huruvida en enskild kommun gör tillräckligt eller inte, är svårt att svar på. Alla behöver bidra för att vi ska ta oss framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och klimatet

Mer i ämnet