”Mittstråket” halvvägs – 85 laddstolpar ska upp mellan Sundsvall och Storlien

Uppdaterad
Publicerad

Ett nät av laddstolpar håller på att växa fram genom Jämtland och Västernorrland, men hittills är det bara i Jämtland som stolparna installerats. Helt enligt plan säger länsstyrelsens enhetschef – och det är bara början.

För att det ska bli möjligt att kombinera elbil och tåg håller länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland på att bygga ett nät av laddstolpar längs med järnvägen mellan Sundsvall och Storlien i projektet kallas ”Ladda i Mittstråket”. Hittills har 17 av totalt 85 planerade laddstolpar invigts, samtliga i Jämtland.

– Ja men vi kommer hinna bli klar med hela sträckan före årsskiftet enligt plan, säger Karin Frejarö, enhetschef på länsstyrelsen i Västernorrland.

Västernorrland och klimatet

De laddare som installeras är så kallade destinationsladdare, det vill säga laddare som tar relativt lång tid på sig för att ladda upp batterierna.

Snabbladdare i glesbygd

Behovet av laddstolpar till elbilar ökar i rask takt, men det går trögt med utbyggnaden i glesbygd. I storstäder och tätbebyggda områden sker utbyggnaden på marknadsmässig grund, men i glesbygd tvingas staten stå för kostnaden. Och efter Mittstråket väntar nya investeringar i länet.

– Det kommer att installeras snabbladdare på flera olika platser runt om i länet också, de kommer Trafikverket att bekosta säger Karin Frejarö.

Hör henne beskriva läget i projektet i klippet ovan.

Fotnot: Karin Frejarö är politiskt aktiv och sitter i styrelsen för Miljöpartiet i Härnösand. Hon är också en av Miljöpartiets kandidater inför valet till kommunfullmäktige i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och klimatet

Mer i ämnet