Glenn Nordlund (S) och Lena Asplund (M) har skrivit under debattartikeln som slår fast att ett öppnande av BB i Sollefteå inte är aktuellt. Foto: SVT

Politikernas besked till ockupanterna på treårsdagen: ”Vi kommer inte öppna BB igen”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ockupanterna i Sollefteå i dag firar tre år i protest mot nedläggningen av BB på sjukhuset, stänger regionpolitikerna definitivt dörren för ett återöppnande. I en debattartikel sätter man ner foten i BB-frågan.

Sju ledande regionpolitiker har undertecknat debattinlägget på allehanda.se och att man väljer att gå ut just på ockupationens treårsdag torde ju knappast vara en slump.

I debattartikeln slår de fast att BB definitivt inte kommer att öppnas igen, och orsakerna är flera, skriver politikerna.

För dyrt i Sollefteå

En är ekonomin, kostnaden att driva kvalificerad vård med akuta insatser för barn är hög, menar man.

Att det görs med hjälp av stafettläkare gör problemet ännu värre, skriver de.

I artikeln lyfter de även fram att ”sjukvårdens bedömning är att kompetens är svår att upprätthålla vid ett mindre BB”.

”Vilka ska betala? De cancersjuka?”

Det handlar om att barnets bästa för ögonen: ”Det viktigaste är, enligt oss, vikten av trygg och säker vård”, skriver de sju politikerna i artikeln.

För att understryka att de den sittande majoriteten definitivt inte tänker medverka till att återöppna BB i Sollefteå avslutas debattartikeln med en retorisk fråga: 

”Vilka ska betala priset för att åter bedriva förlossning och BB i Sollefteå? De äldre och multisjuka, unga med psykisk ohälsa eller cancersjuka?”.

”Vi rör oss mot framtidens vård – Nära Vård, som utgår från patientens behov” menar politikerna i inlägget och säger sig hellre vilja satsa på ny digital teknik, att jobba smartare och utveckla personalens idéer, snarare än att lägga skattepengar på att öppna BB Sollefteå.

Dagens debattartikel är undertecknad av regionråden Lena Asplund (M), Glenn Nordlund (S) och Ingeborg Wiksten (L).
Dessutom har Elina Backlund Arab (S), Hans Backlund (S), Sara Nylund (S) och Per Wahlberg (M) skrivit under.

SVT har varit i kontakt med Elina Backlund Arab (S) som inte vill kommentera debattartikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ockupationen av Sollefteå sjukhus

Mer i ämnet