Utstuderad nätbluff

Uppdaterad
Publicerad

I tio års tid har de människor som på falska grunder kräver ersättning porrsurf och nedladdning på Internet bedrivit sin tvivelaktiga verksamhet.

Tidigare har vi berättat om Sundsvallsfamiljen som krävdes på pengar för porrsurfning som aldrig skett.

I dag kartlägger vi företagen och människorna som ostört kan lura folk utan rättsliga ingripanden.

Porrbluff

Kravbrev

”Ni har utan tillstånd laddat ner filmscener och brutit mot avtalslagen. Detta föranleder oss att kräva er på skadestånd för detta brott.”

Texten fanns i ett kravbrev till en familj i Sundsvall vars 15-åriga dotter påstås ha tittat på pornografiska filmer på internet. Något som enligt familjen aldrig skett.

Fallet är långt ifrån den enda, det har man märkt på Konsumentverket.

– Ja det har vi, folk har varit oroliga och vi ger rådet att de klagar mot fakturan. Vi uppmanar också att polisanmäla, säger Jolanda Girzl på Konsumentverket.

Olika metoder

– Den här typen av anmälningar har funnits länge och tycks komma i skov. Det finns olika tillvägagångssätt, som att man får brev men också att datorn låser sig och för att låsa upp måste man betala, säger Annika Odelind på polisen i Västernorrland.

Kraven framställs på ett sofistikierat och hotfullt sätt, noggrannt beskrivs vad den utpekade ska ha gjort sig skyldig till och vad som händer om man inte betalar de 900 kronor de godtyckligt kräver.

Man hänvisar till nedlagda ärenden i Kalmar tingsrätt som bevis för att det inte lönar sig att bestrida kraven och hotar med skyhöga skadestånd (42 800 kronor) om ärendet går vidare till rättssak, men alltihop tycks vara en bluff.

Osannolikt

Att någon skulle kunna fällas för olovliga webbklick, om de nu ens gjort sig skyldiga till sådana, förefaller inte särskilt troligt

– Det viktiga är att det är företaget som ska bevisa att konsumenten använt tjänsten och inte den som ställs inför krav på betalning. Ofta brukar man skrämmas med inkasso, kronofogde och tingsrätt vilket gör att många blir oroliga men man kan inte hamna i något register om man inte gjort något och om man bestrider det på ett riktigt sätt, förklarar Jolanda Girzl.

Mikronesien

När vi gräver djupare i historien visar det sig att människorna bakom de företag som kräver pengar förekommer gång på gång i liknande fall, det är bara företagsnamnen och metoderna som ändras.

Vi lyckas få kontakt med en person på det företag som skickat ersättningskraven till Sundsvallsfamiljen och enligt breven är placerat på Marshallöarna i Mikronesien.

Han skriver så här i ett mail:

Skulder hos fogden

”Självklart gjorde vi en juridisk undersökning om man får göra så här” men han lämnar inte ut något telefonnummer så vi kan ringa upp. Mannen som är i 40-årsåldern har tidigare försvarat sin verksamhet i media.

Betalningen ska enligt kravbrevet göras till företagets ombud. Bakom företagsombudet hittar vi en 49-årig Malmökvinna med skulder hos kronofogden på nästan 725 000 kronor.

Det är en person som också förekommer i liknande fall ända sedan 2003 men som aldrig straffats. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Porrbluff

Mer i ämnet