Foto: SVT

Klämd av byråkratin – utvisas ur landet

Uppdaterad
Publicerad

Sergiu Tanurcov kom till Sverige 2008 för att spela fotboll. Han blev kvar, skaffade jobb och ett liv i Sverige. Men nu ska han utvisas för att han tjänade för lite för fem år sedan.

Sergiu Tanurcov har sedan 2012 jobbat på ett företag i Docksta där han sköter inköp och leveranser till kunder. Han är dessutom den enda på arbetsplatsen som kan sköta de fem maskiner som används för att stansa skyltar och dekaler.

– Det här jobbet passar mig jättebra. Det är kreativt och jag har olika arbetsuppgifter. Jag trivs jättebra här.

220 timmar i månaden

Innan Sergiu sökte och fick jobbet, försörjde han sig som timanställd på en flyttfirma under ett par år. Reglerna säger att man, för att kunna få tidsbegränsat arbetstillstånd, måste kunna försörja sig. Konkret betyder det att man måste tjäna minst 13 000 kronor per månad före skatt. Arbetet på flyttfirman styrdes dock mycket av efterfrågan. Vissa månader var det högtryck medan andra var lugnare.

– Jag visste att det skulle vara upp och ner. Vi kunde jobba 220 timmar ena månaden. Nästa månad behövde vi ta igen oss och det blev mindre jobb och lägre lön. Men utslaget över hela perioden tjänade jag mer än 13 000 varje månad.

Orsaken: Fem år gammal lön

När han bytte jobb ansökte han på nytt om arbetstillstånd hos Migrationsverket eftersom det är ett krav som måste uppfyllas vid byte av yrke, arbetsuppgifter eller arbetsgivare. I sin nya ansökan måste den som söker kunna bevisa att alla krav som ställs har uppnåtts. Den gången beviljades Sergiu ett nytt arbetstillstånd men när han efter två år ansökte om förlängning kom beskedet om avslag och utvisning. Orsaken ligger fem år bakåt i tiden när han var anställd på flyttfirman och under några månader tjänade mindre än 13 000 i månaden.

– Man måste anmäla om man byter jobb. När då Migrationsverket beviljade mig ett nytt arbetstillstånd har de ju granskat mitt tidigare tillstånd. Jag vet inte riktigt vad som hänt nu eftersom mitt tidigare godkändes. Det här drabbar ju även min arbetsgivare.

”Min dotter är svensk”

Nu tvingas Sergius arbetsgivare anställa och utbilda en ersättare vilket kostar pengar.

– Vi tycker att vi har blivit förda bakom ljuset av Migrationsverket faktiskt, säger Sixten Larsson, VD för Scim display.

Han tycker att det är orimligt att bedöma Sergius tidigare anställning och inkomst.

– Det är ju nuläget och hans framtid som man ska bedöma istället för fem år bakåt i tiden.

Den största sorgen för Sergiu är ändå att hans dotter nu ska utvisas till, Moldavien, ett land hon aldrig har besökt.

– Hon föddes här och har bott här hela sitt liv. Hon pratar bara svenska. Hon går på dagis och trivs jättebra. Det känns surt för henne. Vi ser ju henne som svensk medborgare. Nu blir hon utvisad på grund av vad hennes pappa tjänade 2011, säger Sergiu Tanurcov.

SVT har varit i kontakt med Migrationsverket som kommenterar fallet i separat artikel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.