Familjen Tanurcov kan andas ut. Foto: SVT/Jennie Johansson

Här är familjen Tanurcov efter glädjebeskedet

Publicerad

Efter flera års väntan på besked om arbetstillstånd kan familjen Tanurcov andas ut. På måndag väntar arbetet och vardagen kan fortsätta som vanligt.
– Vi blev jätteglada, atmosfären blev helt annan i huset, säger Sergiu Tanurcov.

Det är full fart hemma hos familjen Tanurcov i Ullånger. Fyraåriga Anastasia är nyfiken på kameran och visar stolt upp sitt eget kamerastativ, som man med lite fantasi även kan förvandla till en koja. Lillebror Arthur är mest intresserad av att sova i pappas famn.  

I 3,5 år har familjen väntat och bakgrunden till det hela är att Sergiu tjänade för lite pengar under två månader 2011. Detta gjorde att Migrationsverket, som följde regelverket, avslog deras ansökan om fortsatt arbetstillstånd. Beslutet överklagades och sedan dess har Sergiu och hans familj fått vänta. 

Lång väntan

Sergiu Tanurcov kom till Sverige för att spela fotboll 2008. Sedan blev han och frun Ina kvar. Men de senaste åren har varit en lång väntan för familjen, som alltså numera också består av två barn, Anastasia, 4 år och Arthur, 5 månader.   

Att vänta på beskedet har varit jobbigt säger både Sergiu och Ina. Att inte veta hur det ska bli har varit påfrestande. 

- Nu känns det väldigt bra och vi känner oss mycket tryggare. Nu är det två år som vi kan bygga vår framtid här, säger Sergiu Tanurcov. 

Eftersom Sergius ansökan tidigare blivit godkänd av Migrationsverket blev det en chock när de fick beslut om att de skulle utvisas. 

- Vi har aldrig tänkt att det skulle bli några problem med papperen, så vi blev väldigt förvånade när det hände, säger Ina Tanurcov.

Ta hänsyn till barnen

De säger också att hade det inte varit för barnen så hade de nog gett upp tidigare. Paret är besvikna över att, enligt dem, Migrationsverket inte tagit hänsyn till barnen.  

- När vi var i Moldavien frågade Anastasia ofta om när vi skulle åka hem. Det här är för Anastasias skull, det här är hennes hem. säger Sergiu Tanurcov.

Besked via mejl

Beskedet kom via mejl från Migrationsverket och Sergiu berättar att han knappt kunde ta in det eftersom han hade hög feber och var förkyld. Först trodde de att de var tvungna att åka till svenska ambassaden i Bukarest för att ordna med alla papper, men det var inte nödvändigt. Det räckte med att åka till Migrationsverket i Sundsvall. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Sergiu

Mer i ämnet