Chatt: Vad är dina bästa tips för att få pengarna att räcka?

Publicerad

Höga matpriser och en vikande konjunktur, hur tänker du när du handlar? Har du något spartips? Dela med dig av dina knep att hålla nere kostnaderna i vår chatt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det viktigaste är att planera” – se hur Annifrid budgeterar varje vecka. Foto: SVT

Vad är dina bästa tips för att få pengarna att räcka?

Joakim • Planering av matsedel!
Som familj att få ekonomin och stressen att fungera. Att frukost och middag inte ska förstöra dagen bör man ha en lista över måltider man kan äta under veckan. Även en lista med vad man har hemma som inte får ta slut. Har man en ketchup kvar så köp en till när den öppnas tex. Så slipper middagen bli snabbmatsinköp för att man är hungrig osv.

Klipp!
Storhandla för ett lager inför vintern tex. Själv ökar utgifter med födelsedagskalas, julafton, höjda energiräkningar osv. Kan man bör man vid extrapris köpa mer schampoo, toapapper, fryst mat osv.
Se över om butiken rear ut mat och köp det som håller datum eller inte smakar dåligt efter bäst före datum.

Elpris!
Nu kör vi timpris. Inget jag rekommenderar rakt av. Men att vi kör det så har vi billigt vissa dagar eller timmar. Så nu blir det inte bortglömda tvättar. Jag och sambon har koll och tvättar, diskmaskin, bad i badkar osv efter elpriset.

Anja • Håll koll på rabatter och erbjudanden i matbutiker. Blir det tillfälligt lägre pris på en vara som man verkligen förbrukar, slå till och köp flera förpackningar.Att lägga upp ett lager hemma är bra och man minskar på spontanköp.Receptfria apoteksvaror lönar sig att köps åå nätet. Spara ihop till de dyrare inköpen, t ex möbler, låna inte. Även om man har små marginaler kan man spara småsummor, som så småningom kan bli till en liten trygg buffert. Jag har sparat ihop några tusen kr på ett par år, på just småsummor. Gamla tiders spargris var inte så dum.

Hodor • 1. Köp inte saker som du inte verkligen behöver.
2. Enda gången man lånar pengar är för att köpa en bostad som stiger i värde över tid. Låna ALDRIG pengar för att köpa saker vars värde sjunker.
3. Sluta röka, snusa och dricka sprit. Alla tre är dyrare än du tror.
4. Skit i vad folk tycker om dina kläder, din bil, din telefon och andra ytliga saker. Förra årets modell fungerar precis lika bra som den nya.
5. Var inte en idiot. Vi har alla sunt förnuft, använd ditt!

Tommy Sköld • Sluta köp sådant du egentligen inte behöver...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.