• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hör Emma berätta vad hennes kompis fick för meddelanden. Foto: SVT

Emmas kompis blev utsatt: ”Vad ful du är. Gå och dö”

Uppdaterad
Publicerad

Fler tjejer än killar utsätts för kränkningar på sociala medier. Det handlar ofta om taskiga kommentarer om utseendet, med det kan också vara hot.

Fler tjejer än killar använder den populäraste meddelandefunktionen bland unga – Snapchat. Emma Häggblom och Tensy Simonsson, som båda går i femman på Björkbackaskolan i Ånge, har appen i sina mobiler.

– Jag har varit med om att de har skrivit något taskigt, men då brukar jag lämna gruppen och inte lägga mig i, säger Emma Häggblom.

Flickor kritiserar utseende

Rektorn Lena Bjelkström på Björkbackaskolan i Ånge har sett att flickor skriver negativt till varandra.

– Då är det mest utseendet som får kritik eller så är det att man uttrycker ord som hora, sådana saker, säger Lena Bjelkström.

I ett mejl har rektorn bett alla föräldrar att inte låta barnen ha tillgång till sociala medier med en åldersgräns på 13 år.

– Om föräldrarna har låtit sitt barn ha det och de vet konsekvenserna,  får de ta bort det om de känner att de inte vill att sitt barn ska ha det längre, säger Tensy Simonsson.

”Tar lite mer ansvar”

Även om hon själv inte har åldern inne, tycker hon att inte att det är något problem att hon har Snapchat.

– För oss som har ett eller två år kvar är det okej att låta oss ha kvar det. Vi tar lite mer ansvar än de mindre gör, menar Tensy Simonsson.

– Det är rätt att förbjuda och ändå inte, säger Emma Häggblom.

Till skillnad från Tensy använder hon Snapchat ganska ofta och tycker att det är roligt.

– Man vill ändå chatta med sina vänner, istället för SMS. Men det är ett problem att få dumma kommentarer och sånt, säger Emma Häggblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.