Snapchats design är gjord för tonåringar och vuxna, menar Snapschats talesperson. Foto: SVT

Snapchat vädjar till användare att anmäla kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medieföretaget Snapchat vädjar till sina användare att anmäla kränkningar och mobbning. Men när SVT vill veta hur många anmälningar som gjorts svarar en talesperson att de siffrorna inte avslöjas offentligt.

Det sociala nätverket Snapchat har närmare 200 miljoner användare runt om i världen. I Sverige är meddelandefunktionen mest populär bland yngre användare.

Egna villkor

Statistik från Statens medieråd visar att 58 procent av alla barn mellan 9 och 12 år använder sig av sociala medier och 78 procent av dem använder Snapchat. Detta trots att den som skapar en egen profil måste vara minst 13 år, enligt företagets egna användarvillkor.

”Inte för barn under 13”

– Snapchats innehåll är designat för tonåringar och vuxna, och inte för barn under 13 år, skriver en talesperson för Snapchat i ett mejl till SVT.

På frågan hur företaget kontrollerar användarnas ålder, har vi ännu inte fått något svar.

Lätt att anmäla

Vad det gäller problem med mobbning och kränkningar på Snapchat hänvisar talespersonen till det säkerhetscenter företaget har och möjligheten att enkelt anmäla kränkande meddelanden och bilder. Men hur många anmälningar som kommer in, vill inte talespersonen avslöja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.