Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
All tyngre trafik får nu ta en omväg efter att sprickor upptäckts i vägbron över E4:an. Bäringheten beskrivs som ”undermålig” av kommunen. Ritningarna till bron tycks dessutom ha försvunnit. Foto: SVT

Trafikfarlig vägbro mardröm för Timrå

Uppdaterad
Publicerad

Sprickor i bron stoppar allt tung trafik – nu börjar kampen om vem som ska betala notan.

Vägbron över E4:an, vid infarten till centrala Timrå är trafikfarlig.  Med omedelbar verkan har därför bron,  officiellt ”Bro 22-963”, nu stängts av för all tung trafik. 

Bärigheten anses undermålig sedan sprickor har upptäckts i bron. Blinkande skyltar förkunnar att inga fordon tyngre än 3,5 ton nu får köra över och all tung trafik leds istället genom centrala Timrå. Besvärligt, inte minst för de många transporterna till och från SCA:s Östrandsfabrik.

Kan krävas en helt ny bro

Och så lär det förbli under överskådlig tid.

Två konsultföretag har tagits in av kommunen och efter beräkningar och besiktningar landade man i två förslag: att bygga om den befintliga bron eller helt enkelt bygga en ny.

Ritningarna har försvunnit

Ett problem i sammanhanget är att ritningarna till bron, märkligt nog, inte står någonstans att finna. Vare sig hos Timrå kommun eller i Trafikverkets databas. Det innebär att att man i nuläget faktiskt inte har någon aning om vilken totalvikt den här bron egentligen är anpassad för.

Allt utvecklar sig snabbt till  en mardröm för Timrå kommun som står som ägare till objektet 22-963, även om om bakgrunden till ägandet tycks ganska...dunkel. 

– Ja, det är ett mysterium hur den hamnat i vår ägo, säger Stefan Dalin, kommunens socialdemokratiske kommunalråd.

”Borde vara statens ansvar”

Har det här blivit ett problem för kommunen?

– Ja, det kan man lugnt säga, och att bron är i vår ägo är mycket märkligt, det är ju en del av en trafikplats kopplad till E4:an, säger Stefan Dalin som menar att brofrågan borde vara statens ansvar.

”Ett mysterium hur bron hamnat i vår ägo”. Timrås kommunalråd vill bli av med den trasiga bron över E4:an

Skulle kommunen ha råd att bygga en ny bro?

– Nej, det skulle ju kosta astronomiska summor, säger Dalin.

Möte för att bringa ordning i broaffären

Nästa vecka, på tisdag, ska man ha ett möte på kommunen för att försöka reda ut hela saken och – får man förmoda – försöka leta rätt på ritningarna till bron. 
Ett möte med Trafikverket måste komma till stånd så snart som möjligt.

Dessutom måste ju anledningen till brons dåliga status utredas. Har den helt enkelt blivit för gammal och utsliten? Eller har sprickorna uppstått genom transporter bron inte tålt? 
Sedan något år har ju maxvikten för tunga fordon i landet ökats på till 74 ton.

En bro på halsen

Sammanfattningsvis så har Timrå kommun alltså fått en sämre begagnad bro på halsen, en bro som inte inte längre går att använda för det den var tänkt för.

Nu vill man snabbt bli av med den och försöker kränga den till Trafikverket, ett statligt affärsdrivande verk. En affär Trafikverket, gissningsvis, är måttligt road av.

– Något måste ske, men det här är inte gjort i en handvändning, konstaterar kommunalrådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer