Brinnande kors, brandbombsattack mot flyktingförläggning och ett fasansfullt dubbelmord – händelser i Härnösand för 30 år sedan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Våld, mord och rasism – mörka år i Härnösand blir dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

Brandbomber mot flyktingförläggningen, korsbränning och bråk. För 30 år sedan blev Härnösand rikskänt för den djupa konflikten mellan flyktingar och infödda svenskar. Men också för bildandet av 5i12-rörelsen mot rasism.

Nu gör Bo Johan Sörensen, uppvuxen i Härnösand, en dokumentär om den mörka tiden.

Den antirasistiska rörelsen 5i12 grundades i Härnösand. En ung kvinna, Sara Vestin, arbetade för att överbrygga klyftan mellan flyktingar och Härnösandsbor.

När hon sedan mördades av sin eritrianske expojkvän, fördjupades konflikten och ledde till att främlingsfientligheten ökade till nivåer som väckte omvärldens intresse.

Samhällsreportage

SVT:s samhällsprogram Norra Magasinet besökte Härnösand i början av 1990-talet, och gjorde långa reportage där man speglade samhällsklimatet och försökte diskutera orsaker och möjliga lösningar till problemen.

Bo Johan Sörensen föddes 1993 och var för liten för att förstå vad som pågick just då, men det har ändå funnits med i hans uppväxt.

– Som Härnösandsbo matades man med de här berättelserna och i högstadiet hade vi många föreläsare från 5i12, berättar han.

Viktig film

Han menar att det finns många paralleller med dagens samhällsklimat och hoppas att filmen ska bli ett underlag för diskussion.

– Jag märker när jag intervjuar folk att det finns fortfarande mycket ouppklarart. Därför tror jag det är viktigt med en sådan här film, säger han.

Fortfarande är mycket av arbetet kvar innan färdig film, men Bo Johan och hans medarbetare har precis fått klart med finansiering från bland andra Film i Västernorrland, Film i Västerbotten och Filmpol Nord samt SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brinnande kors, brandbombsattack mot flyktingförläggning och ett fasansfullt dubbelmord – händelser i Härnösand för 30 år sedan. Foto: SVT
Se 90-talsbilderna från Härnösand och hör Bo Johan Sörensen berätta om sin dokumentärfilm. Foto: Karin Pettersson Skarby