Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är ganska otäckt här på kvällarna. Man vet aldrig vad som kan hända, säger Josefine Näsström apropå tryggheten på gator och torg i Kramfors. Hör henne i klippet här. Foto: Per-Erik Ström SVT

Våld och otrygghet i Kramfors enligt Trygghetsmätningen

Publicerad

Rapporten Trygghet och säkerhet 2019, visar att Kramfors kommun ligger på bottenplats i den öppna jämförelsen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, publicerade på onsdagen.

Kramfors och Sollefteå kommuner ligger båda i botten av Sveriges kommuner, när det gäller trygghet och säkerhet.

Kramfors ligger på 280:e plats i årets jämförelse, vilken är en liten försämring jämfört med 2016 då förra rapporten sammanställdes. Antalet personskador ökar, våldsbrotten ökar och är fler än det beräknade värdet. Det positiva är att antalet villainbrott och skadegörelse minskar.

Örnsköldsvik

Det ser ungefär likadant ut i Sollefteå som, trots att man förbättrat sig, ligger på 270 plats i jämförelsen. Bäst till i länet ligger Örnsköldsvik som placerar sig på plats 99 vilket är en försämring med 25 platser.

De indikatorer som mäts är bland annat olika typer av brott, bränder och olycksfall. Å andra sidan tittar man även på den upplevda tryggheten och vilka åtgärder (medborgarlöften och samverkan) som kommun och polis vidtagit i kommunen. Alla indikatorerna vägs samman och ligger till grund för det värde som kommunerna rankas efter.

Brottsförebyggande arbete

Syftet med jämförelsen är att kommunerna ska lära av varandra för att öka tryggheten bland medborgarna, säger Gunilla Glasare, chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKR.

– I många kommuner fungerar brottsförebyggandet och samarbetet med polisen bra. Det är viktigt att fortsätta analysera brottsligheten i den egna kommunen för att kunna välja rätt åtgärder, säger hon.

Just nu pågår en utredning om det behövs en lag för att reglera kommunerna brottsförebyggande arbete.

Här hittar du hela rapportern.

Se hur din kommun ligger till

Visa

(Kommun/plats i Sverigejämförelsen/ försämring alt förbättring)     

Örnsköldsvik    99     – 25

Ånge               161     – 55

Svall                168     +15

Timrå              192      -31

Härnösand     254     -33

Sollefteå          270    +7

Kramfors         280     -1

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer