”Väldigt märkligt krav”

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningens jurist menar att förskottskrav för antagna skador orsakade av funktionshinder är otillåten diskriminering.

Fallet med en hyresvärd i Härnösand som kräver 3 500 kronor extra i hyra för att hyresgästen har en son med Downs syndrom ter sig underligt även för jurister.

Christian Strömberg arbetar som jurist på Hyresgästföreningen och han tycker, utan att vara insatt i alla detaljer, att hyresvärdens krav framstår som väldigt märkliga.

– Hyran sätts efter bruksvärdet och ska vara skälig. Här antar hyresvärden att det ska bli en skada och vill ha betalt i förskott. Det normala är ju att man reglerar skadestånd i efterhand, säger Strömberg till SVT Västernorrland.

Hyresvärdens krav är alltså väldigt ovanliga och Strömberg menar att det inte är tillåtet.

– Jag tror att det här kan räknas som otillåten diskriminering och en bra väg framåt är att anmäla det hela till Diskrimineringsombudsmannen, säger Strömberg. 

Hyreslagen

24 § (första stycket) Hyresgästen skall under hyrestiden väl vårda lägenheten med vad därtill hör. Han är skyldig att ersätta all skada som uppkommer genom hans vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse av någon som hör till hans hushåll eller gästar honom eller av annan som han inrymt i lägenheten eller som där utför arbete för hans räkning. För brandskada som han själv icke vållat är han dock ansvarig endast om han brustit i den omsorg och tillsyn som han bort iakttaga.

Källa: hyreslagen.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.