Foto: Anders Wiklund, TT

Våldsam man får inte jobba på HVB-hem

Publicerad

En person som misstänks för misshandel av föreståndaren och sedan tidigare är dömd för liknande brott får inte jobba på HVB-hem det menar IVO.

En 27-årig man anställd på ett HVB-hem i Ångermanland, förbjuds nu att befinna sig på sin arbetsplats. Mannen har åtalats för att han tagit strypgrepp på hemmets föreståndare.

Slog flaska i ansiktet

Mannen är dessutom tidigare dömd för liknande brott. Han har till exempel dömts för misshandel av en kvinna på en restaurang, han slog henne med en flaska i ansiktet. Ett år tidigare dömdes han för olaga hot och skadegörelse och året före det för misshandel och olaga hot.

Barn ska skyddas

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterar i sin utredning att barn och unga som vistas på HVB-hem är särskilt utsatta. De ska kunna känna sig trygga på hemmet men det är svårt när en i personalen tidigare utfört våldshandlingar.

Föreståndaren hotas av böter

Föreståndaren håller inte med IVO. Hen tycker inte att mannens delaktighet i verksamheten är olämplig eller en risk för de inskrivna ungdomarna.

Därför förelägger nu IVO hemmet med ett kännbart vite. Om mannen vistas på hemmet får verksamheten böta 200 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer