Foto: SVT

Våldtog utvecklingsstörd kvinna – Härnösandsman döms till fängelse

Publicerad

En man i 50-årsåldern från Härnösand döms till 2 år och 8 månaders fängelse för flera våldtäkter på en 20-årig kvinna. Bland annat ska han ha lockat henne med tv-spel.

Den 20-åriga kvinnan har en intellektuell funktionsnedsättning vilken enligt tingsrätten motsvarar ett 8-årigt barns nivå. Mannen, som är i 50-årsåldern, är bekant med den unga kvinnan och har enligt domen umgåtts flitigt med henne, både i sitt hem och i kvinnans boende.

Kvinnan har berättat att de ofta spelat tv-spel tillsammans och att de brukade kramas och ta på varandra. Hon säger också att mannen krävde att de skulle ta på varandra för att hon skulle få spela.

Mannen nekar till brott

Vid två tillfällen, ett hemma hos mannen och ett på kvinnans boende, ska de ha genomfört samlag som kvinnan i efterhand beskrivit som smärtsamma och inte frivilliga från hennes sida. Polisen har också hittat foton av kvinnans könsorgan i mannens mobil.

Mannen döms mot sitt nekande – han säger att kvinnan är sexfixerad och fantiserar. Men enligt tingsrätten är det ställt utom allt rimligt tvivel att mannen haft sex med kvinnan mot hennes vilja och att han utnyttjat hennes utvecklingsstörning för att uppnå sitt syfte.

Han döms till fängelse

Tingsrätten dömer därför Härnösandsbon till fängelse i 2 år och 8 månader för våldtäkt och ska även betala 140 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer