Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillväxtchef Mikael Näsström i Sollefteå kommun berättar om varför kommunen ser positivt på Sollefteås tillväxt. Foto: Privat/SVT

Sollefteås tillväxtchef trotsar SCB:s prognos – tror att befolkningen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att SCB:s statistik pekar på en fortsatt minskad befolkning med 15 procent till 2040 tror Sollefteå kommuns tillväxtchef Mikael Näsström annat. Hans bild är tvärtom att befolkningssiffrorna – och hela Sollefteås framväxt – kommer att få en skjuts, bland annat på grund av de företagssatsningar som planeras.

– Kommunen har flera spännande investeringar som sker, så det finns goda möjligheter till att vi bli fler, säger tillväxtchef Mikael Näsström.

SCB:s prognos säger 16 204 invånare år 2040 i Sollefteå kommun. Mikael Näsström, tillväxtchef säger 23 000 medborgare redan 2035 – nästan 6 800 personer fler.

För med ett återöppnande av regementet och med planer för bland annat produktion av grönt flygbränsle i kommunen har man nu fått vind i seglen.

”SCB är inget facit”

Varför tror du att befolkningen kommer att öka trots SCBs statistik?

– SCB är ju inget facit, det är ju en prognos. Vi tror absolut att vi kan bli fler med de investeringarna som vi lägger ned.

Kommunen har bland annat valt att samarbeta med en youtuber för att att nå ut i andra kanaler – med förhoppning om att yngre personer ska vilja stanna eller flytta till Sollefteå. Kommunen har även sålt mark för att bygga det första flerfamiljshuset på 33 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.