Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänsterpartiets gruppledare Nina Orefjärd vill höja skatten i regionen för att kunna satsa på vårdpersonal. Foto: Ylva Holmgren/SVT, Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet vill satsa sig ur krisen i region Västernorrland – föreslår skattehöjning

Publicerad

Vänsterpartiets gruppledare i regionen, Nina Orefjärd (V), ser en negativ spiral i regionen där fler väljer att sluta och där beroendet av hyrpersonal fortsatt är stort.

– Jag är orolig för hur det kommer se ut om några år om det kommer att bli ännu sämre. Egentligen tycker jag inte att det ska vara en skattehöjning utan egentligen ska det vara en annan nationell politik. Men det är en annan fråga.

– Man kan inte bara höja skatten för att komma åt underskottet, det måste till mer för att vända spiralen, säger hon och punktar fyra saker som partiet vill göra:

• Höja skatten med 20 öre

• Göra en löneöversyn

• Ge mer mandat till enhetschefer

• Se över administrationen

Lyfter lönefrågan

Vårdförbundet har flera gånger kritiserat de låga sjuksköterskelönerna i länet, som ligger långt ner i en nationell jämförelse. Där vill (V) att man gör en löneöversyn.

– Vi har väldigt orättvisa löner där någon som jobbat länge inte har så mycket mer än någon som jobbat kort. Och att vi inte ligger sämst.

Delegera ansvar

Hon vill också ändra på mandaten och förutsättningar för cheferna ute i verksamheterna.

– Så att de kan planera utifrån personalgruppens behov och kan fatta långsiktiga beslut.

Skattehöjning kontroversiellt

Att föreslå en skattehöjning är partiet ensamt om och att öka skattetrycket är inte något självklart val heller för Nina Orefjärd (V).

– Vi har redan en väldigt hög skatt och man vill inte höja skatten men vi är beredda att kunna säga det.

20 öre har partiet föreslagit i sitt budgetförslag till 2022 för att kunna göra personalsatsningar.

– Det funkar inte med de personalsatsningar vi vill göra utan att höja skatten, nu har inte det gått igenom men vi vet att personalen haft det extra tufft under pandemin och vi vill vända den negativa spiralen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer