Oron finns att kvinnan – som har djurförbud sedan många år – skaffat nya djur som far illa. Foto: Ur polisens förundersökning

Vanvårdade hundarna i Ånge – kvinnan undgår myndigheternas kontroll

Uppdaterad
Publicerad

En postbox i Gävle är enda spåret efter den kvinna som vanvårdade 73 hundar på en gård i Ånge förra året. Nu finns oron att kvinnan – som har djurförbud sedan många år – skaffat nya djur som far illa.

Kvinnan är misstänkt för djurplågeri sedan hon och en man i Ånge vanvårdat 73 hundar och ett hundratal fjäderfän på en gård i Ånge kommun.

Hittills har hon kunnat undgå det rättsliga efterspelet. Kvinnan som har djurförbud sedan många år har helt enkelt gått under jorden. Det enda spåret som myndigheterna har är en postbox i Gävle.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Upprepade fall av vanvård

Kvinnan har tidigare gång på gång anmälts för vanvård av djur. Hon har djurförbud sedan 2005.

– Vi vet inte var hon håller hus och det är inte uteslutet att hon skaffat nya djur någon annanstans i Sverige eller utlandet, säger Helen Löfblad som är länsveterinär i Västernorrland.

Hon utvecklar sitt resonemang i videoklippet.

Kvinnan har gått under jorden

Länsstyrelsen ska fortlöpande kontrollera att människor med djurförbud inte bryter mot förbudet och vid två tillfällen sedan förra året har man kontrollerat gården i Ånge – men där finns bara mannen kvar. Vart kvinnan tagit vägen är en gåta. En adress som går till en postbox i Gävle är enda spåret.

– Det blir problem när folk bor någon annanstans än där de är mantalsskrivna för då har vi ju ingen aning om var de finns. Då återstår bara en sak och det är att invänta allmänhetens anmälningar. Tyvärr finns inget annat alternativ, säger Helen Löfblad.

Uppmanar ni allmänheten att vara vaksam?

– Ja, relevanta och väl underbyggda tips tar vi gärna emot. Det var så vi en gång upptäckte misären på gården i Ånge.

Lång historia av vanvård – kvinnan anmäld flera gånger

  • Gävleborgs län 2005: Djurförbud utfärdat. Kvinnan följde inte beslutet och året därpå omhändertogs tio hundar hos kvinnan.
  • Örebro län 2009: Anmälan till länsstyrelsen. Kvinnan hade 12 hundar som omhändertogs på grund av vanvård. Tre av hundarna avlivas.
  • Uppsala län 2018: Anmälan om misstänkt djurplågeri på fastighet. Anmälaren hyr ut åt kvinnan och hennes partner. ”Det är bajs och kiss och fullständig misär överallt och huset är totalförstört”, berättar han för handläggaren. ”Nu har djurägarna flyttat från adressen och inga djur finns kvar och ingen vet vart det har flyttat.
  • Västernorrlands län 2019: Anmälan till länsstyrelsen i Västernorrland om kvinna och hennes sambo i Ånge och deras dåliga djurhållning. Då avslöjades vanvården av de 73 hundarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade hundar i Ånge kommun

Mer i ämnet