– Det är ingen som ger en några tips, man vet inte vad man ska rösta på, menar Sigun Östman i Timrå. Foto: SVT

Sökes: kampanjen inför EU-valet

Publicerad

På söndag är det val till Europaparlamentet men det är glest mellan valaffischer och kampanjarbetande politiker. Annat var det inför riksdagsvalet i höstas.

Under hela sommaren och fram till valet 15 september kampanjades det på gator och torg. Politiker knackade dörr och debatterade. Väljarna fick en stor dos av partiernas valmanifest och löften.

Åtta månader senare är vi i maj. Valet till Europaparlamentet ska avgöras och skillnaden är total. Nu är torgen i princip tomma, så när som på någon enstaka kampanjarbetare, och väljarna verkar lite vilse.

– Det finns ju inte en människa här och man vet ju inte vilka man ska rösta på. Det är ju ingen som kan ge några tips. Nu får vi se om jag får någon klarhet sista dagarna. Får jag inte det då vet jag inte om det är någon mening att rösta, säger Sigun Östman i Timrå.

Inte samma engagemang

I Kramfors ser det likadant ut. Socialdemokraterna har visserligen påmint väljarna att rösta genom telefonsamtal och dörrknackning. Men torget är lika tomt som i Timrå. Eva Lygdman är ordförande för Socialdemokraterna i Kramfors och hon menar att det inte är lika lätt att engagera partimedlemmarna i det här valet.

– Lite är det så. Samtidigt har vi inte slagit på jättestort heller. Inte som till förra valet. Men vi jobbar på.

Samma visa i Sundsvall

Den här dagen var det stiltje även i Sundsvall. Tråkigt tycker Felicia Wikman som, även om hon redan har röstat, vill se politikerna ute blad väljarna.

– Jag tycker absolut att de borde vara här ute och prata med människor och lyfta frågorna och förklara varför det är viktigt att rösta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019 Västernorrland

Mer i ämnet