Se vad Lena Asplund, moderat ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden säger om orsaken och eventuell lösning på den växande vårdskulden.

Vårdskulden – en tickande bomb för sjukhusen?

Publicerad

Många operationer och andra vårdinsatser har fått skjutas upp under pandemin och nu riskerar notan för att beta av köerna bli rejält hög.

Men i dagsläget finns ingen prognos för vare sig omfattning eller kostnad.

Under pandemivåren har vi vant oss vid nya bergrepp och uttryck som dykt upp -  ett av dessa som är ordet ”vårdskuld”,  eller som det heter mer formellt – ”undanträngningseffekt”.

Pandemiläget har ju inneburit att ett stort antal operationer och andra vårdinsatser fått skjutas upp, samtidigt som vare sig behovet eller för den delen patienterna försvunnit.

Coronaviruset i Västernorrland

Förr eller senare måste ju operationerna genomföras och att arbeta bort den här uppbyggda vårdskulden kommer att kosta vården både tid och stora pengar – men hur mycket tycks i dagsläget vara oklart.  

”Har inte kunnat göra något annat”

– Det är jätteolyckligt, men vi har inte kunnat göra så mycket annat, kommenterar Lena Asplund, moderat ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Samtidigt tycks regionen idag sakna en bild av hur stor skuld som byggts upp och hur mycket det kommer att kosta regionen.

”Hur stor denna vårdskuld kommer att bli är i dagsläget ovisst”, skriver förvaltningschefen Lena Carlsson i sin senaste månadsrapport som levererades i juni.

Vårdskulden i Stockholm – 2 miljarder

– Man har börjat titta på hur Region Stockholm har jobbat, och där tycks notan landa på mellan 1 1/2 till 2 miljarder, säger Lena Asplund.

– Vi vill inte gå ut med några siffror för länet innan vi vet exakt, fortsätter hon.

Region Stockholm har ganska exakt 10 gånger så många invånare som Västernorrland, 2, 4 miljoner, och utgår man från Stockholmsprognosen skulle det innebära en vårdskuldskostnad här i länet på upp till 200 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet