Varför skickar man nakenbilder på sig själv? Dela gärna med dig av dina tankar i chatten. Foto: Jessica Gow/TT/SVT Grafik

Har du skickat nakenbilder på sociala medier – i så fall varför?

Uppdaterad
Publicerad

Kan man skicka nakenbilder till någon om man verkligen litar på personen? Vi har tidigare skrivit om att det dykt upp konton på sociala medier där unga uppmanas att dela nakenbilder på sig själva eller bilder som föreställer andra.

Men varför skickar man egentligen nakenbilder på sig själv? Skriv gärna i chatten här nedan.

Varför skickar man nakenbilder på sociala medier? Har du själv gjort det? Skriv och berätta!

Karin • Varför delar man nakenbilder överhuvudtaget?

Motti • Borde inte frågan vara- Varför frågar du efter naken bilder och vad ska du ha dom till!

Jennifer • Ja tyvärr, var tsm med en kille som man trodde älskade en tillbaka. Visade sig att han snarare sålde alla bilder man skickade till olika män/pojkar och även la ut dom på nätet.. I flera år har dom cirkulerat och polis varit inkopplad.. Även filmer på mig där jag varit drogad (sexuellt innehåll) sattes upp på pornhub och skickades runt till min familj och vänner.. Än idag blir jag hotad, trakasserad och förföljd av detta.. Trots polisanmälan som bara läggs ner "i brist på bevis" trots bevis, konversationer, vittnen och mycket mer... Så trist att behöva bli påmind om ens misär flera år efter.. Och att mina barn och familj behöver vara med om allt..

Agnes • Varför får barn smarphones så tidigt?
Behöver de den eller är det mest en leksak?
Klarar de sig med en mobil utan touchpad?

Våra barns kompisar 'behövde' smartphone när de var 7år.
Våra barn har inte fått någon och vår äldsta är 10.

Någonstans måste det också handla om vad vi vuxna vänjer dem vid. Är det vårt ansvar eller?

Vi säger till våra att vid behov får de låna av oss. Det är alldeles för dyra leksaker.
Men när de verkligen behöver en till skolan då ordnar vi en utan touchpad. För de är ju inte tvingade att ha en sån i skolan.
Helst skulle vi se ett förbud på skolorna för att få studiero och mer umgänge mellan barnen. Även där vuxnas ansvar, eller?

Mycket handlar det om socialt tryck. Så visst våra barn får i det fallet inte det 'alla andra' får.
Men förhoppningsvis hinner de stärka sin identitet och integritet innan de på allvar slängs ut i internetvärlden. Och deras tid går åt till verklig gemenskap istället för internetgemenskap.

Vårt äldsta barns kompisar är på chattar där inga 9 till 10åringar borde få vara. Och föräldrarna vet om det. En skaffar pojkvän på pojkvän som hon inte vet vilka de egentligen är...

Sextingexpert • Sexting är vanligt och kan vara hett. Reglerna som gäller är ganska enkla:

1. Samtycke.
2. Tjata inte.
3. Aldrig läcka andras bilder.
4. Veta att det alltid finns en risk, så var trygg i dig själv.
5. Skicka inget om du är under 18. Då gör du både dig och mottagaren skyldiga till barnpornografibrott.

Misstag kan alltid hända. Det är personer som systematiskt bryter mot reglerna som man måste försöka nå ut till eller komma åt.

Eva • Det är skrämmande att det kan vara falska bilder i omlopp på sociala medier. Det kan ju drabba vem som helst. Man kan göra andra människor fruktansvärt illa med modern teknik. Ruskigt att tänka på. Vi vuxna måste lära våra barn att de alltid kan söka hjälp hos oss. De ska inte behöva gömma sig pga skam och skuld. I värsta fall kan de göra skada på sig själva. Jag önskar polisen snart får bättre resurser. Vi måste våga tala mera om detta . Alla åldrar. Vi måste stå tillsammans och skydda varandra. Ingen drabbad ska behöva
drivas ta sitt liv av ren förtvivlan. Inget offer ska behöva stå ensam utan att få hjälp.

Anna • Det finns olika slags nakenbilder - fysiska och mentala. Det ska framförallt föräldrar vara medvetna om när de avkrävs ingående hälsoinformation om sina barn, t ex av organisationer som anordnar lägerverksamhet i samband med idrott eller annan slags undervisning. Jag har sett hårresande exempel på hur föräldrar lämnar ut de mest känsliga detaljer om sina barn, t ex om ätstörningar och självskadebeteenden, dessutom via mail och bilder bifogas ofta. Oavsett vem som avkräver information om hälsodetaljer kring barn gäller att man aldrig någonsin ska lämna ut detta som förälder. Tänk er för! De uppgifter ni lämnar ut kan utnyttjas av mycket olämpliga personer och användas i syfte att begå övergrepp.

Pappa • Redan barn i lågstadiet är redan helt tokiga i att ta kort, de tittar på olika plattformar på fritids som de vill härma. Har fått radera massor av kort och fått ha samtal med andra föräldrar om att de måste kolla genom sina barns telefon efter olämpligt bilder och filmer. Dessa sociala plattformar borde ha åldersgräns som gör att de inte går att nå och att skolorna och fritids inte använder youtube för att låta barnen se detta innan de är mycket äldre.

Mamma • Dottern skickade till en kille när hon mådde dåligt, alla barn på nätet får frågor om detta någon gång. Ofta är de groomade att göra detta och sen är utpressning igång. "Om du inte skickar nya så ringer/mailar vi dina föräldrar". Om föräldrar då innan sagt att det bara är dom som "är dumma i huvudet" som skickar sånt är ju chansen liten att barnet berättar hemma och ber om hjälp.

Eva • Jag har aldrig någonsin sänt eller mottagit någon nakenbild. Jag vill inte heller göra det i framtiden. Jag hoppas att de som råkat illa ut får hjälp till att komma vidare i livet. Jeg känner väldig stark empati för alla offer oavsett ålder och kön. Jag hoppas polisen får mera resurser till att bekämpa detta fenomen. Vi måste alla bli klokare så vi kan förebygga lidande av detta slag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nakenbilder på barn sprids på sociala medier

Mer i ämnet