En gång per år har såväl vargens vänner som motståndare kunnat mötas i Vålådalen. Nu upphör vargsymposiet. Foto: TT

Vargsymposiet läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen inleddes det 25:e, och enligt arrangörerna sista, vargsymposiet i Vålådalen. Mötet har blivit något av en institution när det gäller frågor om rovdjur.

Allt började i Gillhov i sydöstra Jämtland 1994 efter att vargar etablerat sig i skogarna söder om den lilla byn.

I takt med att vargstammen växte, ökade också intresset för vargsymposiet som nådde sin höjdpunkt besöksmässigt omkring 2004. Sedan har intresset svalnat för att avsevärt gå nedåt de sista åren och nu väljer alltså arrangörerna att lägga ned symposiet.

Vargsymposiet 2018

– De senaste åren har vi har märkt att det blivit svårare att få hit länsstyrelserna som är förvaltande myndighet och det känns inte riktigt bra, säger Mats Ericson som arrangerat vargsymposiet under hela evenemangets existens och nästan alla år i ett eget bolag tillsammans med sin fru Karin.

I 25 år har man diskuterat rovdjursfrågor under vargsymposiet i Vålådalen. Foto: SVT

”Vemodigt”

Järvforskaren Jens Persson från Grimsö forskningsstation, har besökt symposiet 22 gånger och tycker att det är tråkigt att det nu läggs ned.

– Det är lite vemodigt, det här har varit en höjdpunkt under många år, konstaterar han och menar att vargsymposiet varit en unik möjlighet för alla att diskutera rovdjursfrågor.

– Det här har varit en spännande mötespunkt där folk fått tillgodogöra sig mycket intressant information, säger Jens Persson.

Heta diskussioner

De första åren var onekligen diskussionerna hetare och ibland hängde smockan i luften men de lättsamma formerna och möjligheten att träffas kvällstid har med tiden gjort att vargvänner och motståndare till och med kunnat äta middag vid samma bord.

Samtidigt har arrangörerna successivt tvingats se hur rovdjursdiskussionen nu framförallt förs i sociala medier och ofta i hårda ordalag. Så trots nedläggningen tror man att den här typen av forum behövs.

– Jag tycker att det är jätteviktigt och det unika med vargsymposiet är att här kan vanliga människor delta i diskussionen, idag finns ingen motsvarighet, konstaterar Mats Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargsymposiet 2018

Mer i ämnet