Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert, tror att Håkan Lönnefors hade stora möjligheter att vinna mot kommunen i domstol. Foto: SVT

Varslad chef fick dåliga råd

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsrättsexperten Tommy Iseskog, syftar på Håkan Lönnefors som varslades om avsked av Härnösands kommun misstänkt för korruption och kändes sig tvingad att lämna jobbet efter en uppgörelse med kommunen.

Han menar att Håkan borde drivit sitt fall till domstol.

Det var i fjol Håkan Lönnefors, tidigare fritidschef, varslades om avsked från Härnösands kommun sedan en revisionsrapport avslöjat ett omfattande utdelande av frikort till simhallen. Kommunen menade att det var Håkan, som fritidschef, som skulle ha satt stopp för frikostigheten, trots att den pågått i många år, långt innan Håkan anställdes.

”Bor vi i en rättsstat?”

Han varslades om uppsägning i samband med en uppmärksammad presskonferens som kommunen kallade till. Det gick snabbt och Håkan Lönnefors upplevde att ingen lyssnade på vad han hade att säga till sitt försvar.

Mutskandal i Härnösand

– Bor vi i en rättsstat eller inte, då man från en dag till en annan kan bli utslängd från sitt jobb från en dag till en annan för något en arbetsgivare tyckte var fel, säger han.

Tommy Iseskog, är fristående arbetsrättsjurist, han undervisar och har skrivit studentlitteratur i ämnet.

– Kan arbetsgivaren styrka att Håkan har något ansvar för situationen är det grund för avskedande, men tvärtom, kan man inte det utan att det är fråga om någon slags kultur då är det inte grund för avskedande och det rättsläget är enligt min bedömning solklart, säger han.

Kommunens bevisbörda

Nu kände sig Håkan Lönnefors tvingad att acceptera en överenskommelse att lämna sitt arbete, utifrån anklagelser riktade mot honom i en konsultrapport. Frågan är om rapporten hade hållit som bevis i arbetsdomstolen.

– Nej, då hade kommunen varit tvungen att göra något mer för att styrka att det inte var fråga om en kultur, utan att det var nånting annat.

Personalpolitik

När åklagaren inte hittade tillräckliga bevis för att fälla Håkan för korruptionsbrott frågade sig många om kommunen gjort något fel.

– Inte från en rättslig utgångspunkt, där har man handlat oklanderligt. Då är det mer av personalpolitiska skäl man kan fundera över hur man bör grunda ett sådant här beslut, säger Tommy Iseskog.

Dåligt råd

Han är också kritisk mot Håkans fackliga företrädare Ledarna, som rådde honom att inte driva sitt fall vidare. Han menar att Håkan inte fick rätt rådgivning då han uppmanades att underteckna uppgörelsen med arbetsgivaren Härnösands kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mutskandal i Härnösand

Mer i ämnet