Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitet i Sundsvall. Han håller med om att EU-valrörelsen känns avslagen och menar att media och de politiska partierna bär skulden för väljarnas låga intresse.

Statsvetare: ”EU-frågor underbevakade”

Uppdaterad
Publicerad

Det är bara dagar kvar till valdagen, men temperaturen på EU-valrörelsen kan på sin höjd sägas vara ljummen. Varför? Statsvetaren Niklas Bolin pekar på två syndabockar – media och partierna

Strax innan intervjun konstaterar Niklas Bolin att det nu blir första gången sedan 2006 som han kan följa valvakan hemma i TV-soffan.

Som statsvetare har han tidigare vant sig vid ett stort intresse från medier för kommentarer och valanalyser när det dragit ihop sig till val, men inför årets EU-val har intresset varit betydligt mer stillsamt.

EU-valet 2019 Västernorrland

EU-valet inte lika viktigt

Men varför är årets EU-valrörelse så avslagen?  Niklas Bolin menar att det finns flera faktorer;

– Det här valet anses inte vara lika viktigt varken av media eller av de politiska partierna.

– Partierna är mest intresserade av att få regeringsmakten, att påverka på hemmaplan. De visar inte på att det även EU-frågor är viktiga.

SVT: En avslagen valrörelse – vad betyder det för väljarna?

– Ja, det blir ju svårt för väljarna att skapa sig  en bild av vad partierna står för när de inte får någon information, konstaterar han. 

Niklas Bolin menar att svenska medier generellt sett underbevakar EU: 

– Det är inte bara valrörelsen som är viktig, det är nästan mer viktigt att det finns en rapportering och en diskussion mellan valen, menar han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019 Västernorrland

Mer i ämnet