Christian Arns, sektionsöverläkare Foto: SVT/Privat

Västernorrland enda regionen utan allergolog

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland är den enda regionen som inte har avsatt pengar för en allergolog för vuxenvården, detta enligt Christian Arns som jobbar som sektionsöverläkare på Region Västernorrland.

Det råder brist på specialläkare inom astma- och allergi i länet. Detta skapar svårigheter för patienter som behöver hjälp med sina allergier och sin astma.

Christian Arns är bekymrad över att det bara finns kompetens inom astma- och allergi i Sundsvall och inte i Sollefteå och Örnsköldsvik. Han menar att det gör att många patienter får åka väldigt långt för att få rätt behandling inom astma- och allergi, och att vissa inte ens kan genomföra dem.

– Det skulle vara väldigt hjälpt om man på politisk nivå skulle avsätta medel för en vuxenallergolog, säger Christian Arns, sektionsöverläkare på öron-, näsa-, hals-avdelningen på Region Västernorrland. Han är samtidigt den läkare som besitter högst kompetens i Västernorrland inom allergivaccinationer och behandlingar.

Få får vaccin

Vi har tidigare berättat om att det skiljer sig mellan länen i antal patienter som får pollenvaccinationer. Siffror från läkemedelföretaget ALK från 2018 visade att Västernorrland hade cirka 12 personer per 10 000 invånare som fick pollenvaccin-behandling medan det i Hallands län var 48 personer per 10 000 invånare som fick behandlingen.

– Jag har påtalat i skrivelser att det finns ett behov att tillsätta personal men det har aldrig hänt någonting, säger Christian Arns.

Allergolog

Läkare specialiserade på astma och allergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.