Foto: Migrationsverket

Västernorrland ska ta emot 1 490 flyktingar visar Migrationsverkets modell

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland ska kunna ta emot 1 490 ukrainska flyktingar baserat på ett scenario om 76 000 skyddsbehövande.

Det visar Migrationsverkets modell som de tagit fram på uppdrag av regeringen.

För att skapa en så jämn fördelning som möjligt mellan landets kommuner och för att ge kommunerna och andra aktörer bättre förutsättningar för att planera och förbereda mottagande, har Migrationsverket fastställt ett förslag på hur många flyktingar varje län ska ta emot.

Mest troliga scenariot

Modellen är baserad på Migrationsverkets mest troliga scenario, att 76 000 människor från Ukraina flyr kriget till Sverige. För Västernorrlands del har det föreslagits att länet då ska ta emot 1 490 flyktingar.

– Siffrorna kan komma att justeras beroende på utvecklingen i Ukraina och hur många av de som kommer till Sverige som behöver hjälp med boende, säger Magnus Önnestig, avdelningschef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Fler platser

I slutet av mars berättade Daniel Gustafsson, länsråd på Länsstyrelsen Västernorrland, för SVT att kommunerna har möjlighet att ta emot 1 648 flyktingar.

Drygt 800 flyktingar

Fördelningen baseras på en uppskattning av hur många boendeplatser som behövs enligt massflyktingsdirektivet. Den gäller fram till att en ny lagstiftning som ska reglera fördelningen träder i kraft den 1 juli.

Enligt Migrationsverkets rapport fanns det den 12 april 859 människor från Ukraina med beviljade uppehållstillstånd i Västernorrland.

Ånge 92

Timrå 134

Härnösand 127

Sundsvall 602

Kramfors 86

Sollefteå 131

Örnsköldsvik 318

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet