Flyktingar i kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg, den 15 mars. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya kartläggningen: Tusentals nya boendeplatser i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna har på regeringens uppdrag kartlagt hur många nya boendeplatser som kan ordnas till flyktingar från Ukraina ute i kommunerna. Det handlar om boenden på både kort och längre sikt, både hos offentliga och privata aktörer.

Över 70 000 platser har hittats, och bland de kommuner som angett de högsta siffrorna finns flera mindre kommuner.

Migrationsverket har i sitt högstascenario uppskattat att över 212 000 flyktingar kan komma till Sverige från Ukraina. Fram till i går hade en tiondel av detta antal sökt skydd i Sverige: 21 262 personer. Många skaffar boende på egen hand men behovet av akuta boendeplatser bedöms ändå som mycket stort.

För två veckor sedan gjorde länsstyrelserna en snabb kartläggning av akuta evakueringsboenden, som resulterade i att man hittade 14 300 platser som kunde ställas i ordning med mycket kort varsel.

Den här gången har uppdraget varit bredare. Det handlar fortfarande om tillfälliga boenden men kartläggningen har pågått i två veckor och det räcker om platserna kan ställas i ordning ”inom en rimlig tid”.

I regeringens beslut hette det att man till exempel sökte ”lägenheter, vandrarhem, campingplatser, semesteranläggningar, idrottshallar och lagerlokaler som kan iordningställas för tillfälliga boenden.” Man skulle också inventera mark ”som kan vara aktuell för inrättande av tillfälliga boenden”.

74 000 platser

Totalt har man hittat 74 000 boendeplatser vilket Ekot var först att berätta om.

SVT har tagit del av sammanställningarna från en rad länsstyrelser, som bland annat visar att Västra Götaland hittat närmare 11 000 platser, varav i särklass flest – 1 187 platser – i Marks kommun.

Skåne har identifierat 4 167 platser och Norrbotten 2 588 tillgängliga platser, varav flest i Kiruna, Arvidsjaur och Boden.

Västerbotten uppger att man fått ihop 5 595 platser, varav hela 1 272 i Vilhelmina.

I Sörmland har man hittat drygt 3 000 platser, i Värmland strax över 2 700, i Östergötland närmare 2 200 och i Örebro län strax över 2 000 platser.

Totalsiffran kommer att landa ännu högre och rapporteras under eftermiddagen till regeringen. Det är nu Migrationsverket som avgör om och när platserna kommer att tas i anspråk.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hos privatpersoner, i idrottshallar och i tomma lägenheter – så kan ukrainska flyktingarna bo. Foto: SVT

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet