Ukrainska flyktingar på gränsen till Polen. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP

Beskedet: Sveriges kommuner kan ordna över 14 000 platser

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan bedömde Migrationsverket att man behövde 12 000 akuta evakueringsplatser till ukrainska flyktingar ute i kommunerna. En snabb kartläggning från länsstyrelserna visar nu att man kan klara det målet. Men samtidigt kan behovet komma att växa ytterligare.

Läget blir allt sämre i Ukraina och flyktingströmmarna från landet allt större. Just nu jobbar Migrationsverket för att få fram boendeplatser för alla som väntas komma till Sverige och det står klart att landets kommuner kommer att få dra ett tungt lass.

Migrationsverket bad i tisdags landets länsstyrelser att undersöka hur många evakueringsplatser som Sveriges kommuner kan tillhandahålla för flyktingar från Ukraina.

Man uppskattade då behovet till 3 000 platser omedelbart, och 9 000 platser skyndsamt.

Ett behov som kan uppfyllas med råge. Enligt en sammanställning från Länsstyrelsen Stockholm kan landets kommuner tillsammans skrapa ihop 14 300 platser.

Små kommuner med många platser

Det handlar främst om platser i skolor, gymnastiksalar, tidigare boenden för ensamkommande, lägenheter och äldreboenden.

Bland de kommuner som kan erbjuda flest platser finns flera mindre, till exempel Laholm med 610 platser, Bollnäs med 730 platser, Vilhelmina med 720 platser och Storuman med 511 platser.

Samtidigt talar fredagens besked från Migrationsverket för att behoven kan komma att bli ännu större än vad man bedömde tidigare i veckan.

”Allt går åt fel håll”

Så sent som i torsdags var det mer troliga scenariot 76 000 personer innan halvårsskiftet. Nu är myndighetens högsta scenario, 212 000 människor, det mest troliga.

– Med tanke på utvecklingen i Ukraina nu där allting går åt fel håll så är det högre scenariot som är det mest troliga, sa Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket på en presskonferens på fredagen.

Om 212 000 ukrainska flyktingar kommer till Sverige behövs det 168 000 boplatser enligt Migrationsverkets beräkningar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverket begär stöd från kommuner och civilsamhället: ”Kommer inte att klara det på egen hand”. Foto: EPA/Attila Balazs & SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainakrigets flyktingar

Mer i ämnet